Nieuws/Binnenland
1357069145
Binnenland

644 mensen uit Afghanistan geëvacueerd

Kaag: evacuatie zal onvolledig zijn, chaos zal toenemen in Kabul

Den Haag - Het demissionaire kabinet houdt er ’ernstig rekening’ mee dat niet iedereen uit Afghanistan geëvacueerd kan worden die daarvoor in aanmerking komt. Het gaat om Nederlanders, lokale ambassademedewerkers, tolken en andere Afghanen en hun familie die voor Nederland hebben gewerkt.

„Nederland bereidt zich erop voor dat de coalitietroepen op korte termijn zullen vertrekken van het vliegveld van Kabul. Elk uur telt derhalve”, schrijven ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer.

Op 31 augustus vertrekken de Amerikaanse militairen die nu nog de binnenring van het vliegveld van Kabul bewaken. Daarbuiten heeft de Taliban het voor het zeggen. „Het is zeer aannemelijk dat de chaos rond en de druk op het vliegveld nog aanzienlijk toe zal nemen naarmate de tussen de VS en de Taliban overeengekomen deadline van 31 augustus nadert”, zo meldt het kabinet.

Tot nu toe zijn er 644 mensen uit Afghanistan naar Nederland geëvacueerd. Er zijn naar schatting nog honderden Nederlanders in Afghanistan. „Het aantal Nederlanders dat zich nog in Afghanistan blijkt te bevinden, is aanmerkelijk groter dan verwacht”, aldus Kaag en Bijleveld „Dit ondanks het al jarenlange negatieve reisadvies en de dringende oproep van 5 augustus aan alle Nederlanders het land te verlaten.”

Nederlandse militairen pikken ook in de Afghaanse hoofdstad Kabul mensen op die geëvacueerd moeten worden. Op het vliegveld zijn negentig militairen van de commando's, mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) aanwezig.

In het belang van de veiligheid wil het kabinet verder geen mededelingen over de operatie doen, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

De hoofdtaak van de militairen is het beveiligen van de Nederlandse diplomaten op het vliegveld, de Nederlandse vliegtuigen en de evacués. Op het vliegveld zorgen de militairen ervoor dat mensen die geëvacueerd moeten worden, het terrein van de luchthaven ook opkomen.

Duizenden mensen hebben zich rond het vliegveld verzameld. Niet de hoeveelheid vliegtuigen, maar toegang tot de luchthaven is ’momenteel het grootste obstakel’ bij de evacuatie, gezien de grote drukte bij de toegangspoorten.

Elke dag staan er vier vluchten van de Nederlandse luchtmacht naar Kabul gepland. Daar is een landingsbaan beschikbaar en de Nederlandse militairen krijgen na een landing een half uur om de mensen in het vliegtuig te krijgen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop