Nieuws/Buitenland
135796528
Buitenland

Britse politie: ook schutter omgekomen

Slachtoffers van 10 en 3 jaar oud bij schietpartij Plymouth

PLYMOUTH - Britse media melden dat bij de schietpartij in Plymouth kinderen van 10 en 3 jaar oud zijn omgekomen. In totaal kwamen zes mensen, onder wie ook de schutter, om het leven. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt en wordt nog behandeld. Het gaat om de dodelijkste schietpartij in het Verenigd Koninkrijk in elf jaar tijd.

Hulpdiensten kregen rond 18.00 uur (lokale tijd) meldingen van de schietpartij. Met veel personeel kwamen zij ter plaatse en zetten ze de omgeving af.

Kort voordat Davison het meisje en de man ombracht, had hij een 51-jarige vrouw gedood bij een woning. De vrouw en Davison zouden een familierelatie hebben, maar wat ze precies van elkaar waren is nog onduidelijk. De vrouw was voor zover bekend het enige slachtoffer dat Davison kende.

De aanleiding is nog steeds onbekend, maar de politie heeft terrorisme uitgesloten. De meeste slachtoffers zouden geen bekenden zijn geweest van de dader. Vijf mensen kwamen ter plaatse om het leven, één vrouw overleed later in het ziekenhuis.

’Ernstig vuurwapenincident’

De politie spreekt van een „ernstig vuurwapenincident” en gaat niet uit van een terreurdaad. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het incident gebeurde aan het begin van de avond. De hulpdiensten waren met veel mensen aanwezig en de omgeving is afgezet.

Een basisschool en kerken in Plymouth zijn vanaf 9.00 uur (lokale tijd) geopend voor mensen die het incident willen verwerken, meldt parlementariër Luke Pollard via Twitter. Verschillende Britse politici hebben al gereageerd. Minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken noemde de gebeurtenis „shockerend” en liet weten dat haar „gedachten bij de getroffenen zijn.” Keir Starmer, de leider van de Labour Partij, sprak zijn steun uit aan getuigen en nabestaanden en bedankte de hulpdiensten voor hun inzet.

Jongste slachtoffer meisje van 3 jaar

Het jongste slachtoffer van het dodelijke schietincident in het Engelse Plymouth was een meisje van 3 jaar, meldt de lokale politie. Zij werd donderdagavond op straat gedood door de 22-jarige Jake Davison. Ook een familielid van haar, een 43-jarige man, kwam om het leven.

Eerder meldden lokale media dat het meisje 10 jaar zou zijn. De politie wilde daar op dat moment geen uitspraken over doen en zei alleen dat ze "erg jong" was. Later werd bekend dat het om een 3-jarige ging.

Kort voordat Davison het meisje en de man ombracht, had hij een 51-jarige vrouw gedood bij een woning. Zover bekend was dit het enige slachtoffer die Davison kende. Verderop op straat doodde de schutter nog een 59-jarige man. Een 66-jarige vrouw werd geraakt en overleed later in het ziekenhuis. Davison schoot ook op een man en een vrouw die elkaar kennen. Zij raakten niet ernstig gewond, maar worden nog in het ziekenhuis behandeld.

Vuurwapengeweld komt in Groot-Brittannië relatief weinig voor.