Nieuws/Binnenland
1358070
Binnenland

Onduidelijkheid over kosteloos annuleren Balireis

SCHIPHOL - De honderden Nederlandse toeristen die deze week naar Bali zouden vertrekken, verkeren in grote onzekerheid of hun vakantie doorgaat. Voor hen is het onduidelijk of ze de reis gratis kunnen annuleren of om kunnen boeken naar een andere bestemming.

Reisorganisaties TUI en Corendon verwijzen naar de voorwaarden van de vliegmaatschappijen, waaronder KLM die van Amsterdam via Singapore naar Bali vliegt. Gisteren en vandaag zijn de vluchten geschrapt.

De luchthaven van Denpasar is gesloten door levensgevaarlijke aswolken van de uitgebarsten vulkaan Agung. Touroperators benadrukken dat toeristen ter plaatse veilig zijn, omdat hun hotels in Seminyak, Ubud, Sanur en Kuta Beach zeker vijftig kilometer van de krater af liggen.

Deze week moeten een paar honderd Nederlandse toeristen naar Bali vertrekken. Ondanks begrip voor overmacht door natuurgeweld weten de meesten niet waar ze aan toe zijn. De touroperators waar ze boekten, zijn hun aanspreekpunt, maar die verwijzen door naar vliegmaatschappijen. „Die moeten besluiten of ze wel of niet kunnen vliegen en of mensen kosteloos van vluchten af kunnen”, aldus TUI en Corendon.

Hotelkosten

KLM liet gisteravond aan De Telegraaf weten dat de vlucht wordt vergoed als die niet kan doorgaan. Wat er met de hotelkosten gebeurt is onduidelijk. Reisbrancheorganisatie ANVR roept alle leden op hun verantwoordelijkheid te nemen en de consument te steunen, ook al ligt de zorgplicht in zo’n situatie met name bij de luchtvaart. „Maar bij overmacht draagt de consument ook zelf een deel van het risico”, waarschuwt de ANVR.