Nieuws
1358339
Nieuws

Salland fietsparadijs

Een rondje Salland met voormalig profwielrenner Theo de Rooij

Een rondje Salland met voormalig profwielrenner Theo de Rooij

Glooiende bossen, heidevelden met indrukwekkende vergezichten en een paradijs voor fietsers en wandelaars. Wij deden een rondje Sallandse Heuvelrug, een route van 60 kilometer. Op een e-bike, dat dan weer wel.

Een rondje Salland met voormalig profwielrenner Theo de Rooij

Een rondje Salland met voormalig profwielrenner Theo de Rooij

Behendig zwaait hij zijn been over het zadel om vervolgens zijn schoenen in de pedalen van zijn rode fixie te klikken. „Zijn jullie er klaar voor?” klinkt het enthousiast. We knikken instemmend terwijl we op onze tweewieler mét fietstas en trapondersteuning stappen. Ach, verschil moet er zijn.

We worden op sleeptouw genomen door voormalig profwielrenner Theo de Rooij (60) die al 26 jaar op de Holterberg woont. Hij fietst vrijwel dagelijks door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en kent het gebied op zijn duimpje. Normaal gesproken rijdt hij ’op gevoel’ door het gebied, zonder maar ook een blik te werpen op de bordjes die fietsroute aangeven.

Maar voor ons maakt hij een uitzondering. Op het frame van zijn fiets („Kek is-ie hè?”) prijkt een stuk tape waarop De Rooij een aantal fietsknooppunten heeft gekrabbeld: „Om te voorkomen dat we de mooiste plekjes van de heuvelrug missen”, zegt De Rooij.

Vals spelen

Het tempo zit er al vanaf onze start vanuit Hellendoorn goed in. We fietsen zo’n 25 kilometer per uur (mét hulp van onze elektromotor) en op een warme zomerdag als deze genieten we extra van de wind door ons haar. We schamen ons een beetje wanneer De Rooij ons vertelt dat hij doorgaans een stuk harder fietst. Het voelt ook een klein beetje als vals spelen: hij op zijn snelle fiets, wij op de e-bike.

Onzin, vindt De Rooij. „Het is juist de charme van dit gebied. Elk type fietser kan hier zijn hart ophalen.” Terwijl hij dat zegt, worden we ingehaald door snelle racefietsen en komen gezinnen op stadsfietsen ons tegemoet.

Een rondje Sallandse Heuvelrug is allesbehalve saai. Rustige fietspaden, klimmetjes en (steile) afdalingen wisselen zich af. Ook het asfalt maakt hier en daar plaats voor onverharde paden en andersom. We trappen door bossen en uitgestrekte heidevelden en stoppen af en toe om van de vergezichten te genieten of om naar het gezang van de leeuwerik te luisteren. „Niets mooier dan fietsen door een concertzaal van vogels!” jubelt De Rooij.

Spontane ontmoeting

In dit 35 hectare grote recreatie- en natuurgebied komt de in Nederland bedreigde korhoen voor. Wie geluk heeft, spot een ree wanneer de schemer valt. We hebben de pech dat de korhoen zich niet laat zien (of horen) en voor een spontane ontmoeting met reeën zijn we op deze zonnige morgen veel te vroeg.

Gelukkig is er genoeg ander moois te zien. Zoveel dat we af en toe bijna vergeten om vóór ons te kijken. „Goed opletten hier!” roept De Rooij opeens achterom. We fietsen vlakbij de Holterberg langs een waarschuwingsbord met de tekst: ’gevaarlijke helling voor rijwielen 10%’. We zoeven naar beneden terwijl de wind steeds harder om onze oren suist. In plaats van 25 kilometer per uur tikken we zomaar de 40 aan.

Verderop nemen we een kijkje in Natuurmuseum Holterberg, waar ook het informatiecentrum voor het natuurgebied is gevestigd. Het museum werd in 1938 opgericht door natuurliefhebber Piet Bos en behoort tot een van de oudste natuurmusea van ons land. Meer dan duizend opgezette dieren worden er tentoongesteld. Een beetje luguber is het wel als we opeens oog in oog staan met een geprepareerde ree. Ook bij het zien van het opgezette wilde zwijn gaan mijn haren toch een beetje overeind staan.

Beertje van Hengelo

Beheerder Anton van Beek praat honderduit over de dieren die we in de diorama’s en glazen kasten zien. „Deze wasbeer noemen we het Beertje van Hengelo, waar hij langs de A1 is gevonden. Zielig hè?” De meeste dieren komen uit dierentuinen. Of ze worden net zoals het wasbeertje door particulieren naar het museum gebracht. Enigszins verbaasd kijk ik om me heen en schrik wanneer Anton plots een dode specht, gewikkeld velletje keukenpapier, onder mijn neus duwt. „Tegen een raam gevlogen.”

Vanuit Holterberg maken we het 60 kilometer lange rondje af: via Holten naar Rijssen en Nijverdal om weer in Hellendoorn uit te komen. Wanneer we ons later opmaken voor een lange autorit terug naar de Randstad denken we aan wat De Rooij tegen ons zei: „Het heeft me hier nog geen moment verveeld!”

Legio routes

Het fietsnetwerk van Salland bestaat uit honderden kilometers aan bewegwijzerde fietsroutes. Naast Rondje Sallandse Heuvelrug zijn er twee kant-en-klare themaroutes: Rondje Salland (205 kilometer) en Rondje Deventer (45 km).

Bovendien stippelt u met gemak uw eigen route uit. Alle routes, ook voor ruiters en wandelaars, zijn verkrijgbaar bij de verkeersbureaus.

Alles over fietsen: nationalefietstest.nl