Nieuws/Binnenland
1358763939
Binnenland

’Grens overschreden met moord op Derk Wiersum’

Orde van advocaten geschokt over moordpoging

Het advocatenkantoor van Philippe Schol in Enschede is woensdag gesloten.

Het advocatenkantoor van Philippe Schol in Enschede is woensdag gesloten.

DEN HAAG - De Nederlandse Orde van Advocaten heeft „geschokt” gereageerd op de beschieting van de Enschedese advocaat Philippe Schol. „Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen”, schrijft de NOvA op Twitter.

Het advocatenkantoor van Philippe Schol in Enschede is woensdag gesloten.

Het advocatenkantoor van Philippe Schol in Enschede is woensdag gesloten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was op de hoogte van bedreigingen aan het adres van Schol, meldt de Nederlandse orde van advocaten. „Er was een melding via de NOvA naar het contactpunt beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door de NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk”, meldt de orde. Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. „Helaas bestaat 100 procent veiligheid niet. Wel is opnieuw analyse nodig nu ook een aanslag op een faillissementscurator is gepleegd.”

Het contactpunt is recent ingesteld voor advocaten en rechters die zich zorgen maken over hun veiligheid. Meldingen worden doorgezet naar de NCTV. Aanleiding is de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. Hij werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Voor die liquidatie zit iemand vast, maar omdat hij nog altijd in beperkingen zit is daarover nog niet meer bekend.

Rondje lopen

Schol werd in de Duitse grensplaats Gronau neergeschoten vanuit een rijdende auto, op slechts honderden meters van de Nederlandse grens. Schol raakte zwaargewond maar was nog wel aanspreekbaar. Naar verluidt was hij zijn hond aan het uitlaten toen de aanval op hem werd geopend.

Het huis van Schol is door de politie verzegeld. De rust lijkt buiten op straat te zijn teruggekeerd. Wel zoeken enkele journalisten nog naar informatie. Het sporenonderzoek op straat is afgerond. Een tent die was opgezet op de plek van de schietpartij, is verwijderd.

Tips? Mail misdaadverslaggever Mick van Wely via m.van.wely@telegraaf.nl.