Nieuws
1358883
Nieuws

Beurskoersen onderuit

’Koper Duitse auto betaalde te veel’

VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler (Mercedes Benz) worden verdacht van kartelvorming in Duitsland. Daarvan zijn autokopers jarenlang de dupe geweest. In reactie verloren de producenten tot 4% op de aandelenbeurzen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam vrijdag met het nieuws op basis van eigen onderzoek naar alle grote autoconcerns.

Dit kartel zou sinds de jaren negentig actief zijn geweest. Daarmee hielden de autobouwers hun prijzen kunstmatig hoog en  werden miljoenen consumenten en bedrijven de dupe.

Gedupeerd

Inmiddels zou de kartelwaakhond van de Europese Commissie onderzoek doen, omdat de autobouwers miljoenen Europese consumenten kunnen hebben misleid en benadeeld.

Als dit bewezen wordt, hangt de grootste autobedrijven van Europa financiële boetes en sancties van overheden boven het hoofd vanwege de overtreding van het verbod op prijsafspraken en kartelvorming.

Tegen VW lopen al schadeclaims, ook vanuit Nederland, onder meer van autohandelaren. Na het bekend worden van het onderzoek slepen Nederlandse juristen direct hun messen.

Een van hen is Patrick Haas (AKD) die Stichting Volkswagen Car Claim vertegenwoordigt. In de papieren versie van de zaterdagkrant staat overigens abusievelijk dat Haas de Stichting Volkwagenaudiclaim, dat is niet correct.

 

Megazaak

Het gaat volgens Der Spiegel na twee jaar spitwerk om een van de grootste kartelzaken in de Duitse bedrijfsgeschiedenis, in een sector met 800.000 werknemers. In totaal zouden tweehonderd mensen bij deze autobedrijven betrokken zijn bij illegale werkgroepen, zestig stuks door de jaren heen.

Daar maakten de autobouwers afspraken over het zetten van kosten, nieuw autodesign, remtechniek, transmissies en brandstoffen.

Illegale afspraken

VW zou recent aangifte hebben gedaan en de andere autobouwers hebben verraden, wetend dat er onderzoek liep, en hopend op minder straf voor zichzelf.

Het bleef het volgens het weekblad niet bij de automakers: in de illegalewerkgroepen ook werd met toeleveranciers gesproken, onder andere over de normen voor uitstoot.

Meer dan Dieselgate

Eerder werd Volkswagen vervolgd vanwege Dieselgate, na de langdurige manipulatie van software om de uitstoot van dieselauto's aanzienlijk geringer te laten lijken.

Maar Dieselgate, dat in september 2015 bekend werd, is volgens Der Spiegel gebleken slechts een uitloper te zijn van de al langer de veel bredere afspraken in de illegale werkgroepen tussen VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler.

VW heeft in de VS alleen al $22 miljard betaald om vervolging af te komen.

De genoemd autoproducenten wilden hangende het onderzoek niet reageren tegen Der Spiegel. Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT