Nieuws
1358958
Nieuws

VRIJ op het water

Stille wateren

Varend door mooie stukjes Nederland ontmoeten we mensen die genieten op het water. Vandaag: van Heeg naar Sloten in Friesland.

’Er gaat niets boven het Heegermeer”, zegt Kees Alberts (63) die ons met zijn dochter Alisa en kleinzoon Bram van vier meeneemt voor een rondje op het water. Nu woont hij in Heeg en is hij ongetwijfeld bevooroordeeld, maar we moeten toegeven dat het hier mooi varen is. Een uitgestrekte plas, kabbelend water, zonnetje, prachtige wolkenluchten.

Alberts: „Je kunt heel mooie lange streken zeilen. Het is het langste meer van Friesland en omdat het zo langgerekt is en de wind van de zijkant komt, krijg je geen hoge golven. Tot windkracht 6 is het veilig.”

Alisa: „Je kunt alle kanten Friesland in, alle meren, plassen en rivieren bereiken via dit meer.” Alberts, van oorsprong Amsterdammer, maar niemand hoort dat hij geen Fries is: „Die plaatsjes en havens rondom het meer hè, daardoor is het altijd druk op het Heegermeer.”

Nou ja, druk... dat valt wel mee. Het is bepaald niet dat je elkaar in de weg vaart. Maar het hoogseizoen begint ook eigenlijk pas het weekeinde dat deze VRIJ verschijnt.

 

Lees het hele verhaal hier.

Lees ook: Paradijselijk rondje