Nieuws/Nieuws

SP heeft woonplan doorgedrukt

Amsterdam gaat voor 20 procent koopwoningen

Door Mike Muller

© Dijkstra b.v.

Amsterdam - Een overwinning voor SP-wethouder Laurens Ivens. Ondanks veel kritiek is zijn woonagenda 2025 met steun van linkse partijen en de VVD aangenomen.

© Dijkstra b.v.

D66, de grootste partij, ving tijdens het debat bot. De VVD ging zoals verwacht door de knieën voor de socialisten, omdat er coalitie-afspraken zijn.

D66 verzette zich tot het laatste moment tegen het plan, dat de democraten als het ’SP-verkiezingsprogramma’ beschreven. In het voorstel wordt uitgegaan van de 40-40-20-regel. Die houdt in dat bij nieuwbouw veertig procent sociale huur wordt gebouwd, veertig procent middenhuur en twintig procent koop. Volgens D66 was er veel te weinig aandacht voor middeninkomens, terwijl daar volgens hen juist de pijn zit. Ivens beet van zich af: „Dat is totale onzin. Er is nog nooit zo veel voor middengroepen gebouwd. Jammer dat D66 tegen stemde. Dat snap ik eigenlijk niet.”

Redden

Met een waslijst aan moties en amendementen probeerden diverse partijen nog te redden wat er te redden viel, maar PvdA, GroenLinks, de Partij van de Ouderen en SP hadden al een meerderheid.

D66 wilde in buurten waar meer dan de helft van de huizen sociale huur is, sociale huurwoningen die vrijkomen, verkopen aan Amsterdammers met een middeninkomen. Dat zou om maximaal achtduizend woningen per jaar gaan.

Van Dantzig (D66): „Het is schrijnend om te zien dat gezinnen de stad verlaten door gebrek aan betaalbare huur- of koopwoningen.

Iedereen zegt op te komen voor middeninkomens, maar geen enkele partij (op het CDA na, red.) kiest radicaal voor middeninkomens en zorgt dat er ruimte komt voor gezinnen die nu de stad verlaten.”

Middeninkomen

De VVD probeert gezichtsverlies te beperken door te stellen dat het dankzij hen is dat er ’meer aandacht is voor betaalbare koopwoningen’. Raadslid Tjakko Dijk zegt dat er de komende jaren veel meer aandacht moet komen voor woningen voor mensen met een middeninkomen. Dijk: „De VVD is niet blij met het plan om 40% sociale huur te bouwen in nieuwbouwprojecten. 20% van de nieuw te bouwen koopwoningen komt in het dure segment. Tegelijkertijd wordt er 40% bijgebouwd in het middensegment en dat is winst”, aldus Dijk. De liberalen stemden wel in met het ’SP-verkiezingsprogramma’ omdat er afspraken zijn gemaakt in de coalitie.

Het CDA vond de plannen véél te ver gaan, zei raadslid Diederik Boomsma. „We willen absoluut meer betaalbare woningen voor gewone Amsterdammers, maar dit zet de woningmarkt juist verder op slot. Met deze neo-socialistische woonagenda komen iets hogere middeninkomens juist in de knel - en dat met instemming van de VVD.” Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief

Lees meer over