Nieuws/Binnenland

100 JAAR REGENBOOGKLASSE

Next Generation Regenboogzeilers

Door Frank Tol

Fons Hartman en Rick Kampschreur
1 / 2

Fons Hartman en Rick Kampschreur

Regenboogclub

Dit jaar bestaat de Regenboogklasse 100 jaar. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum publiceren we op deze plaats regelmatig verhalen over verleden en toekomst van de 'Koningin van het water'.

Fons Hartman en Rick Kampschreur
1 / 2

Fons Hartman en Rick Kampschreur

Regenboogclub

Het is een cliché van het zuiverste water: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wat dat betreft vaart de Regenboogklasse met vertrouwen de tweede eeuw in. ‘De jeugd’ sluit de ogen niet voor de realiteit, maar bezit liefde voor de boot én het benodigde enthousiasme. De Next Generation is bereid de helmstok over te nemen.

Op een ochtend in de Sneekweek afspreken met enkele mannen van de Next Generation, is zo’n beetje hetzelfde als hopen op Olympisch goud voor een Nederlandse skiër. Je verlangt nogal wat... Zonnebrillen maskeren hier en daar het tekort aan slaap, maar ook voor deze Regenbooggeneratie geldt: ’s middags groot, ’s avonds groot en ook ’s ochtends groot!

Het zijn mannen die het Regenboogzeilen met de spreekwoordelijke paplepel hebben binnengekregen. Neem de broers Jasper en Menno van Eijk, respectievelijk geboren in 1987 en 1991. Warmonders.

“Ik weet nog hoe nerveus ik was toen ik voor de eerste keer in een Regenboog zeilde. Zeker op de Kaag hadden de Regenbogen in mijn ogen Olympische proporties. Holland-Friesland was megagroot. We droegen oranje petjes en als Holland verloor, had je er de pest in. Ik vond het echt het summum toen ik zelf mocht deelnemen aan die wedstrijden.’’

Om in de 127 te kunnen varen, benaderde Team Oak een aantal bedrijven. Bij Fort Marina in Warmond kunnen ze kranen en klussen. ,,We hebben vijf sponsoren’’, vertelt Jasper. ,,Vier betalen 250 euro per jaar. Voorts hebben we een goede deal kunnen sluiten over de winterstalling. En af en toe krijgen we van collega zeilers wel eens een grootzeil of zo. Het stelt ons in staat de wedstrijden te varen die we willen en daar zijn we ongelofelijk blij om.’’ De 127 is onze lust en leven. Samen met Bart Jonker, ‘onze beste vriend’, doen ze aan zoveel mogelijk evenementen mee. ,,Anderen gaan naar festivals, wij gaan varen.’’

 

Als ‘jeugd’ voelen ze in de Regenboogvloot absoluut geen generatiekloof. ,,Nee”, zegt Menno. ,,Je kunt het vergelijken met een motorclub. Saamhorigheid. De jongeren hebben respect voor de ouderen, de oudere generatie waardeert het enorm dat wij de handen uit de mouwen willen steken. Dat is noodzakelijk om deze schitterende club draaiende te houden.’’

Wij zijn de Next Generation, wij moeten het overnemen’’, zo pakken Fons Hartman (1989) en Rik Kampschreur (1996) de draad op. ʻHet is goed om wat minder traditioneel te denken. Durf te doen.’ Fons: "Wij jongeren beseffen waar we het voor doen. Net als de generaties voor ons waarderen wij de schoonheid van de Regenboog, het klassieke, oude hout. Wij koesteren de verhalen van toen en we genieten van nu. Als je in een Regenboog vaart, besef je telkens opnieuw hoe mooi het is. De Regenboog is een iconisch silhouet."

Jack Hettinga, van oorsprong Fries: “Het is  belangrijk dat je als club de saamhorigheid bewaart. Vroeger voeren de Hollanders en de Friezen elkaar bij wijze van spreken doormidden, maar de scherpste kantjes zijn er gelukkig af. Dat moet ook, want we hebben elkaar nodig."

Gelukkig is er veel nieuwe aanwas. Daarover de volgende keer meer.