Nieuws
1359193
Nieuws

Univé schorst eigenaar failliet uitvaartimperium

Linda Damhuis

Linda Damhuis

Enkhuizen - Coöperatieve verzekeringsmaatschappij Univé heeft Linda Damhuis, eigenaar en bestuurder van het failliete uitvaartimperium Bogra/RSN geschorst als commissaris van een van de Univé-werkmaatschappijen in verband met de huidige situatie van haar bedrijven. Dit bevestigt een woordvoerder van Univé.

Linda Damhuis

Linda Damhuis

Volgens de zegsman van de verzekeringsmaatschappij is Damhuis op haar eigen verzoek voorlopig geschorst en vrijgesteld van haar werkzaamheden als RvC-lid in Heerhugowaard. “Twee bedrijven waar zij mede-eigenaar van is, verkeren op dit moment in zwaar weer. Dit geeft haar de mogelijkheid zich volledig te richten op haar bedrijven. Bovendien wil ze Univé niet negatief belasten”, aldus de Univé-woordvoerder. De mededeling over haar benoeming als commissaris in 2015 is sinds haar schorsing niet meer te vinden op de website van Univé. De verzekeraar zegt dat een medewerker het bericht op eigen initiatief offline heeft gehaald. "We zetten het zo snel mogelijk weer terug", aldus de woordvoerder.

Omgevallen

Linda en Arno Damhuis zijn bestuurders van de eerder deze maand omgevallen grafkistenfabriek Bogra en lijkenvervoerder RSN, beide marktleiders als toeleveranciers voor de uitvaartbranche. De bedrijven gingen failliet doordat ABN Amro de kredietrelatie opzegde wegens verdenking van malversaties en nadat de Belastingdienst ontdekte dat er vervalste correspondentie van de bank was gebruikt om onder betalingsverplichtingen uit te komen. Sindsdien regent het beslagen bij de familie Damhuis privé, waaronder hun luxe penthouse op de boulevard van Bloemendaal aan zee en hun woningen in Bovenkarspel.

Doorstart

Dinsdag maakte Bogra bekend dat het een doorstart maakt na overname door het Belgische bedrijf Funico, eveneens een grafkistenbouwer. Naar verluidt blijft Linda Damhuis ook na de doorstart leiding geven aan het bedrijf. Diverse Bogra-medewerkers kregen gisteren te horen dat hun dienstverband wordt beëindigd. RSN wordt overgenomen door Parthes, een holding uit Baarn die zich richt op het MKB. Volgens Parthes-directeur Jan Willem Jansen krijgt 90% van de 250 medewerkers een baan aangeboden in het nieuwe bedrijf.

Onduidelijk is nog wat er na het faillissement gebeurt met de uitvaartondernemingen van de familie Damhuis zelf, die zij tot voor kort via stromannen aanstuurden om te voorkomen dat dit bekend werd bij afnemers van Bogra en RSN. Het gaat daarbij om de bedrijven Meride Uitvaartverzorging uit Naarden, Cremare uit Almere en Van der Hooft uit ’s-Gravenpolder. De curator in het faillissement Bogra/RSN houdt zich al wekenlang onbereikbaar voor commentaar.