Nieuws/Binnenland
1359253
Binnenland

Koffer over de kop

Reizigers dol van ondoorzichtige stijging bagagekosten vliegtuig

Een koffer meenemen in het vliegtuig wordt duurder en duurder.

Een koffer meenemen in het vliegtuig wordt duurder en duurder.

Zwolle - Reizigers worden horendol van de enorme prijsverschillen deze zomer voor hun in te checken koffers. De tarieven zijn steeds ondoorzichtiger. De gemiddelde kosten van ruimbagage zijn in drie jaar tijd bijna verdubbeld.

Een koffer meenemen in het vliegtuig wordt duurder en duurder.

Een koffer meenemen in het vliegtuig wordt duurder en duurder.

Dat blijkt uit een vergelijking deze zomer van een dertigtal luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol vliegen naar Europese en verre vakantielanden. Het onderzoek van Weflycheap.nl laat zien dat er voor de reiziger vaak geen touw aan is vast te knopen.

Om de verwarring nog groter te maken, hanteren veel vakantievliegers dit jaar variabele tarieven voor koffers die in het ruim mee moeten. „Bijvoorbeeld afhankelijk van de gevlogen afstand, de Europese bestemming en de vliegdag. Hoe verder en populairder hoe duurder”, aldus onderzoeker Eelko van Drongelen.

Transavia bevestigt deze trend. „Ook wij brengen nu verschillende kofferprijzen in rekening, variërend van 13 tot 35 euro. Tickets zijn ook geen eenheidsworst. Het loont wel om de bagage vooraf online in te checken en dus niet op de luchthaven.”

Blauw betalen aan de bagage

De prijzen voor het meenemen van een koffer op Europese vliegreizen lopen sterk uiteen. TUIfly en Corendon zijn binnen Europa het goedkoopste met respectievelijk 15 en 17 euro voor een koffer enkele reis. Dat is wel twee keer zoveel als in 2015.

Gratis ruimbagage

Er zijn ook nog altijd maatschappijen zijn die de ruimbagage gratis meenemen, zoals Turkish Airlines en Icelandair. Het duurste zijn Wow Air en Ryanair, tot wel 60 euro voor een enkeltje. KLM is met 25 euro een middenmoter in Europa.

„Wij zouden het liefst geen meerkosten in rekening brengen voor ruimbagage, omdat het op vakantie onmogelijk is alleen met handbagage te vliegen. Maar helaas is de prijsconcurrentie zo groot dat wij niet kunnen achterblijven”, zegt Corendon-baas Steven van der Heijden.

’Goed vergelijken’

De Consumentenbond waarschuwt voor pogingen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. „Extra’s zijn een nieuw verdienmodel in de luchtvaart, niet alleen bagage, maar ook voorkeursstoelen, meer beenruimte, eten, drinken en entertainment. Je moet gewoon vooraf goed vergelijken en opletten”, stelt woordvoerster Joyce Donat van de bond vast.

Volgens Van Drongelen van Weflycheap.nl worden toeristen slimmer. „Omdat veel vliegmaatschappijen gewichtscategorieën hanteren voor koffers, gaan stellen en gezinnen hun bagage samenbundelen. Daardoor zijn ze goedkoper uit dan als ze ieder apart een niet volle koffer inchecken.”