Nieuws
1359444
Nieuws

'Betaal buitenlandse boete'

Een flinke domper op de vakantievreugde: een boete omdat je geen parkeerkaartje hebt gekocht. Net zo vervelend: maanden na je trip een brief thuis ontvangen waarin staat dat je bent geflitst. Vroeger kwam je er nog wel eens mee weg door niet te betalen. Maar wie denkt dat het deze keer ook wel overwaait, heeft het mis.

„We krijgen vaak vragen van mensen of de brief die zij hebben gekregen, wel echt is”, vertelt Yda Matthijssen van ANWB Experts. Met name Italië, Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland sturen de bekeuringen naar het huisadres.

Op grond van Internationale en Europese regelgeving, zo meldt de ANWB, mogen opsporingsinstanties gegevens uit kentekenregisters met elkaar uitwisselen. Zo is het dus mogelijk dat bijvoorbeeld de Duitse politie aan de hand van het kenteken naam en adres kan achterhalen.

Per post

Een echte bekeuring is te herkennen aan verschillende zaken. Zo dienen naam en adres van de kentekenhouder in de brief te staan, welke verkeersregel je hebt overtreden, het boetebedrag, hoe dit kunt betalen, de beroepsmogelijkheden die er zijn en de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd. Vaak staat hierbij de website vermeld.

Het goed controleren van de bekeuring is belangrijk, omdat criminelen hun kans schoon zien. Juist in de vakantieperiode worden mails waarin je wordt opgedragen een verkeersboete te betalen, vaker verzonden. Kenmerk van een boetemail is dat deze heel algemeen is gesteld; persoonlijke gegevens komen er niet in voor. „Boetes komen nooit per mail”, geeft Matthijssen aan. „Echte bekeuringen komen altijd per post.”

Aanmaning

Wie een boete op de deurmat heeft gekregen en niet betaalt, kan een eerste en een tweede aanmaning op de deurmat verwachten. In die gevallen wordt het boetebedrag vaak ook hoger. Wordt het bedrag nog niet overgemaakt, dan wordt het innen van de boete overgedragen aan het CJIB dat daar dan ook nog eens €9 aan administratiekosten bovenop doet.

Het advies van de ANWB is dan ook helder: betaal gewoon. „Simpelweg ook omdat hoe sneller je betaalt, hoe goedkoper het is”, aldus Matthijssen.

Gegevens verstrekken

„In sommige landen worden bij bepaalde overtredingen strafpunten opgelegd aan de bestuurder. Hiervoor moet de bestuurder gegevens opsturen. Dit kan door middel van een formulier en/of een kopie van zijn rijbewijs. Doe je dit niet, dan volgt een extra boete van rond de € 300,- voor het niet verstrekken van de gegevens”, waarschuwt ze.

Ben je het er echt niet mee eens, dan kun je bezwaar maken. Dat deed familie De Waal. Tijdens een stedentrip in Berlijn werden ze bekeurd in de metro: de familie had de verkeerde weekendkaart gekocht. De controleurs lieten de familie een nieuwe kaart kopen en schreven ook nog eens een boete uit van €60,-. „Terwijl we drie dagen eerder aan een metromedewerker hadden gevraagd welk weekendticket we moesten aanschaffen. Verder gaf de ticketmachine niet duidelijk de uitzonderingen aan.”

Bezwaar maken

Op de bekeuring stond aangegeven wie te bellen om bezwaar te maken. Die sommeerde de familie om alle gegevens en de kaartjes op te sturen. Daarbij moest een brief met daarin het bezwaar tegen de boete. Best wat werk, maar de familie De Waal kreeg gelijk: de boete van €60,- werd kwijtgescholden.

Zoals gezegd, het kan best wat werk zijn, bezwaar maken. Maar veel instanties in de Europese Unie hebben sites met daarop allerlei informatie in het Nederlands. Zo staan betalings- en bezwaarmogelijkheden beschreven. Bellen kan ook; soms wordt zelfs Nederlands gesproken.