Nieuws/Buitenland
135978
Buitenland

Femen-activisten opgepakt bij stembureau

Kanshebbers Macron en Le Pen stemmen

PARIJS - De sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National heben zondagochtend hun stem uitgebracht in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Een aantal activisten van de feministische protestgroep Femen, die protesteerden bij het stembureau van Le Pen zijn opgepakt.

Macron stemde met zijn vrouw in de badplaats Le Touquet in zijn kiesdistrict in het noordwestelijk departement Pas-de-Calais.

Le Pen stemde in Hénin-Beaumont, eveneens in Pas-de-Calais. De krant Le Figaro meldde dat Le Pen haar stem uitbracht onder grote belangstelling van Franse en internationale media.

Femen

Bij het stembureau waar de Front National-kandidate haar stem uitbracht, was het buiten onrustig. Femen-activisten met maskers, waaronder een masker van Marine Le Pen, werden aangehouden.

Peilingen

Volgens de laatste peilingen zijn Le Pen en Macron kanshebber om door te gaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei. Le Pen wil na de verkiezingen onderhandelen met de EU om het Franse lidmaatschap radicaal te veranderen. Ook wil ze het aantal immigranten sterk inperken.

Macron presenteert zich als een onafhankelijk kandidaat voor het politieke midden. Hij bepleit drastische economische hervormingen voor Frankrijk.