Nieuws
1359868
Nieuws

Eén op tien zelfstandigen wil liever in loondienst

Amsterdam - Negen van de tien zelfstandigen zonder personeel willen het liefst zzp’er blijven. Eén op de tien wil liever in loondienst werken.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO vanochtend naar buiten brengen. Zij baseren hun uitspraken op een enquête onder ruim 6000 van de miljoen zzp’ers.

Het is voor het eerst dat zo veel zelfstandigen de keuze tussen zzp- en werknemerschap is voorgelegd. De cijfers zijn pikant, omdat politiek Den Haag al tijden strijdt tegen zzp’ers in schijnconstructies. Afgaande op deze resultaten is die groep circa 100.000 mensen groot.

Spaargeld

Een ruime meerderheid van de één miljoen zzp'ers is bij arbeidsongeschiktheid op het eigen spaargeld aangewezen.

Slechts 20% heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering, blijkt uit de cijfers van TNO en CBS. Dat aandeel daalt al een aantal jaren gestaag. Van de zelfstandigen zonder verzekering zegt ruim de helft dat de polis te duur is. Ruim 40% kan bij arbeidsongeschiktheid terugvallen op een eigen buffer, of op het inkomen van de partner.

Formatietafel

Het chronisch lage aandeel zzp'ers dat zich tegen arbeidsongeschiktheid verzekert is nog altijd onderwerp van gesprek in de polder, en in politiek Den Haag. Daar blokkeerde de VVD vorig jaar nog een poging van minister Asscher (Sociale Zaken) om zzp'ers een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid te geven. Ook aan de formatietafel voor het nieuwe kabinet tekent zich een meerderheid af tegen een verplichte zzp-verzekering: naast VVD zijn ook D66 en CDA tegen.

Zzp'ers moeten kunnen ondernemen, is de redenering van die partijen, en een verplichte verzekering is daarvoor een belemmering.

Tarief

Vakbond FNV roept opdrachtgevers op om iets tegen die lage verzekeringsgraad te doen, door de tarieven voor zzp'ers te verhogen. "De kosten van verzekeringen horen bovenop het tarief te worden berekend", zegt vicevoorzitter Mariëtte Patijn.

Belangenverenging ZZP Nederland voelt wel wat voor een door de overheid aangeboden verzekering, maar vindt wel dat zzp’ers daar uit moeten kunnen stappen als ze dat willen.

„Dat kost 250 miljoen euro”, zegt directeur Frank Alfrink. „We kunnen beter een oplossing zoeken voor zzp’ers die niet willen ondernemen, en hen aan een baan helpen.”

Solidartiteit

Het Verbond van Verzekeraars zou wel graag zien dat „de overheid een vorm van solidariteit afdwingt”, laat een woordvoerder weten. Dat ruim de helft van de onverzekerde zzp'ers de polis te duur vindt, wijst het Verbond van de hand.

„Acht op de tien kiest voor een polis die uitkeert als iemand zijn eigen werk niet meer kan doen. Er zijn ook verzekeringen die pas uitkeren als iemand helemaal niet meer kan werken, maar de meerderheid kiest voor de eerste variant, een Rolls-Royceverzekering."

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief.