Nieuws/Binnenland
1360089
Binnenland

Spektakel in Ahoy behoort tot de wereldtop

North Sea Jazz: puntjes op de i

De Britse soulzangeres Joss Stone is een van de grotere namen op het North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

De Britse soulzangeres Joss Stone is een van de grotere namen op het North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

Rotterdam - Met de ervaring van 41 voorgaande edities leken er geen verbeteringen meer mogelijk, maar North Sea Jazz heeft dit jaar toch nog wat puntjes op de i weten te zetten. Door lichte wijzigingen in de opzet loopt de doorstroming van de ene zaal naar de andere vloeiender en behoren enkele bottlenecks tot de verleden tijd.

De Britse soulzangeres Joss Stone is een van de grotere namen op het North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

De Britse soulzangeres Joss Stone is een van de grotere namen op het North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam.

Daarmee onderstreept de organisatie weer eens dat het spektakel in de Rotterdamse Ahoy bij de absolute top hoort, wereldwijd. Muzikaal gezien zit de editie van 2017 tot nu toe wellicht iets onder het gemiddelde met tegenvallende optredens van Grace Jones en Joss Stone op het hoofdpodium tijdens de eerste dag, maar dat gemiddelde is op NSJ wel standaard hoog. Gisteravond bijvoorbeeld dankzij uitstekende concerten van George Benson en Norah Jones.

Ook de bezoekers hebben vooral lof, al willen Maria en Gert toch één opmerking kwijt: „We missen de Brand bier-stand; we zijn niet zo van de Heineken. Maar dat is ook echt het enige”, zeggen ze lachend. Het Amsterdamse stel is hier voor het tweede keer. Maria: „Ik heb het vorig jaar cadeau gekregen voor mijn vijftigste verjaardag en dat is zo goed bevallen dat we er nu weer alle dagen zijn.”

Kostbaar is het uitje wel: „Zeker als je ook nog in een hotel overnacht, zoals wij doen. Maar ach, het is wel een hele leuke minivakantie”, concludeert Gert. Wat muziek betreft laten ze zich graag verrassen. „In de kleinere zalen lopen we geregeld tegen interessante nieuwe dingen aan. Er is zóveel.”

Maria en Gert slaan de spijker op z’n kop: wie in deze veelheid van stromingen en artiesten niets van zijn gading kan vinden, houdt vermoedelijk van geen enkele muziek. En op gebied van catering is de variatie eveneens groot, van standaard festivalvoer zoals loempia’s en hamburgers tot wat meer culinair verantwoorde gerechten uit de verschillende windrichtingen. En de onvolprezen Rot Dog van Hans Worst (met spek en kaas, op een bedje van andijvie en afgemaakt met een pittig sausje) mag niet onvermeld blijven.

De Rotterdammers Charlotte (24), Simone (24) en Tessa (25) zijn ondanks hun relatief jonge leeftijd al echte stamgasten. „We zijn hier nu voor de vijfde of zesde keer, samen met familieleden. We kopen elk jaar een groepsticket met tien man, hartstikke gezellig. En onze ooms, tantes en neven hebben goeie tips. Zo hebben we hier vorig jaar Rag N Bone Man ontdekt, vlak voordat hij echt doorbrak bij het grote publiek”, vertelt Simone.

Charlotte keek dit jaar uit naar het optreden van Mary J. Blige. „Ik hou ontzettend van haar muziek, ik ben benieuwd”, zegt ze enkele uren voor het concert van Blige. „Wij beginnen altijd bij de kleinere podia buiten en werken ons dan langzaam naar binnen. Zo heeft iedereen zijn ’tradities’, denk ik.”

Tessa roemt de sfeer en het bonte publiek op North Sea Jazz. „Hier loopt echt iedereen gemoedelijk door elkaar, alle rangen en standen en alle leeftijden. Die mix maakt het heel leuk.”

Vandaag, de laatste dag van NSJ, staan onder anderen Van Morrison, Maceo Parker en Erykah Badu op het programma. Uitsmijter is Jamiroquai.