Nieuws/Buitenland
1360673
Buitenland

Homostel moet geadopteerd zoontje teruggeven aan moeder

Schaarbeek - Een Brussels homokoppel moet hun geadopteerde zoontje van vijftien maanden teruggeven aan de biologische moeder van het kind nu de vrouw zich heeft bedacht en naar de rechter is gestapt. Het stel is kapot van verdriet. „De enige familie die hij kent, zijn wij.”

Manish en Michaël uit Schaarbeek zagen hun kinderwens in april 2016 in vervulling gaan via een adoptiehuis in Antwerpen. Een zwangere vrouw had ermee ingestemd haar baby af te staan aan het homokoppel. Vijf dagen na de geboorte vond het jongetje een nieuwe thuis bij het stel.

De vrouw tekende een formele toestemming bij een notaris, drie maanden nadat ze haar kind had afgestaan. Maar in februari van dit jaar, toen Manaël tien maanden oud was, kregen ze te horen dat de biologische moeder zich bedacht had en haar zoon terug wilde. Een rechter die zich in juni dit jaar over de zaak boog, gaf de biologische moeder gelijk, meldden Belgische media.

Kinderwens in duigen

Het paar ging in beroep, maar trok aan het kortste eind. Vorige maand werd de uitspraak van de rechter bevestigd: Manaël moet terug naar zijn biologische moeder. Manish en Michaël zien na ruim een jaar hun kinderwens in duigen vallen. Het koppel laat via een speciale Facebookpagina weten: “We voeden onze zoon nu al vijftien maanden op, sinds hij vijf dagen oud was. De enige familie die hij kent, zijn wij. Hij is aan ons gehecht. Hem van ons wegnemen kan zijn mentale gezondheid schaden.”

Het stel heeft het verhaal naar buiten gebracht om andere adoptieouders te waarschuwen. “Zolang de adoptie niet officieel is, hebben adoptieouders heel weinig rechten.”