Nieuws/Buitenland
136082328
Buitenland

Agente die haar vuurwapen aanzag voor haar stroomstootwapen schuldig bevonden aan doodslag

Kim Potter in de rechtszaal.

Kim Potter in de rechtszaal.

MINNEAPOLIS - In de Verenigde Staten is een voormalige agente door een jury schuldig bevonden aan doodslag op een zwarte arrestant. De 49-jarige Kim Potter schoot in april in een voorstad van Minneapolis de 20-jarige Daunte Wright dood toen hij zich verzette tijdens een verkeerscontrole.

Kim Potter in de rechtszaal.

Kim Potter in de rechtszaal.

Wright werd in zijn auto aan de kant gezet na een verkeersovertreding, maar aangehouden vanwege een uitstaand arrestatiebevel. Potter zag naar eigen zeggen haar vuurwapen aan voor haar stroomstootwapen. De fatale arrestatie was door een bodycam op beeld vastgelegd.

Potter kan volgens CNN vermoedelijk een celstraf van tussen de 6 en 8,5 jaar tegemoetzien. Een rechter moet daar nog uitspraak over doen.

Gewelddadige protesten

Wrights dood leidde in de dagen daarna tot gewelddadige protesten in de voorstad Brooklyn Center. De onrust vond plaats op het moment dat Minneapolis in het teken stond van het proces tegen de blanke agent Derek Chauvin, die inmiddels is veroordeeld voor de dood van George Floyd.

De dood van Floyd en andere zwarte Amerikanen leidde vorig jaar in de Verenigde Staten tot grote onrust en massale protesten tegen politiegeweld en racisme. Ook in de rest van de wereld werden Black Lives Matter-protesten gehouden.