Nieuws/Binnenland
1360968634
Binnenland

’Koffie drinken’ moet elders: renovatie voor Museumplein

Demonstranten op het Museumplein.

Demonstranten op het Museumplein.

AMSTERDAM - De afgelopen maanden was de grasmat van het Museumplein geregeld het toneel van demonstraties tegen coronamaatregelen, ook wel ’koffie drinken’, omdat niemand verantwoordelijkheid voor de protesten wil dragen. Maar vanaf 20 april kan daar niet meer worden gedemonstreerd, want de grasmat en ondergrond worden gerenoveerd en daarvoor volledig afgezet.

Demonstranten op het Museumplein.

Demonstranten op het Museumplein.

Het plein wordt afgesloten, dus er kan niemand op, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De gemeente Amsterdam kreeg de afgelopen weken veel kritiek te verduren omdat het te hard zou optreden tegen burgers en journalisten die verslag deden van het protest op het Museumplein. Hij benadrukt dat demonstreren mag in Amsterdam, zolang mensen zich houden aan coronamaatregelen en de aanwijzingen van de zogeheten driehoek van burgemeester, politie en justitie. „Als mensen zich melden voor een demonstratie dan helpt de gemeente met een geschikte locatie.”

De werkzaamheden zijn, zo verwacht de gemeente, in juni klaar maar dan is de ondergrond nog niet sterk genoeg voor grootschalige manifestaties. „Wel voor recreëren.”

Opknapbeurt

Volgend jaar is het Museumplein weer geschikt voor meer activiteiten. De vervanging van de grasmat is onderdeel van een grotere renovatie van het Museumplein. Deze opknapbeurt omvat meerdere projecten. Zo wordt het plein en de buurt groener gemaakt en worden het straatmeubilair en sport- en speeltoestellen vervangen. Ook wordt de openbare verlichting verbeterd en krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte.