Nieuws/Binnenland
1361733706
Binnenland

OM: ’Pedojacht’ leidde tot fatale mishandeling leraar Jan (73) in Arnhem

ARNHEM - De jongens die worden verdacht van de mishandeling van de 73-jarige Arnhemmer Jan Kruitwagen hebben hem in de val gelokt, opgewacht en zodanig afgetuigd dat hij nog diezelfde avond is overleden. In de rechtbank werd donderdag duidelijk dat de fatale mishandeling een uit de hand gelopen pedojacht is geweest.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) is gebleken dat de man op weg was naar een seksafspraak met een minderjarige, toen hij voor zijn woning werd opgewacht door het groepje jongens van 15 tot 18 jaar. Die jongens hebben het als pedojagers volgens het OM nauwkeurig opgezet, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen.

Seksafspraak

De oud-leraar zou volgens het OM via een chatroom voor homoseksuelen in contact zijn gekomen met een 15-jarige jongen voor een seksafspraak. Achter zijn identiteit ging het groepje tieners schuil. Zij maakten via sociale media een afspraakje met Kruitwagen en op het moment dat hij zijn woning verliet, stortten de jongens zich op hem, trokken hem van zijn fiets, tuigden hem af en lieten hem zo goed als dood op straat liggen, pal voor zijn woning. Later op de avond overleed de man in het ziekenhuis.

’Monsterlijk’

Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, wil het OM geen gedetailleerde informatie geven over de mishandeling, die door burgemeester Marcouch van Arnhem een ’monsterlijke schoppartij’ werd genoemd. Advocaat Machteld Roethof, die één van de minderjarigen bijstaat, is de mishandeling niet uit verveling gedaan. „Het kan nooit een rechtvaardiging zijn om geweld toe te passen. Dat was ook nimmer de bedoeling of intentie van mijn cliënt.”

Van de acht jongens die enkele dagen na de fatale vechtpartij konden worden aangehouden, zitten er nu nog twee vast. Twee verdachten mochten naar huis. „Maar voor hen ligt wel een heel stevig plan klaar, zodat ze niet opnieuw de fout ingaan”, aldus het OM. Tot de zitting voor de rechtbank zaten nog vier mogelijke daders in voorlopige hechtenis. Het OM stelt dat bij hen de verdenking ernstig is en er kans op herhaling bestaat. Vier jongens moesten zich donderdag voor de dodelijke mishandeling verantwoorden bij de onderzoeksrechter.

Roethof: „Alhoewel de ontmoeting met de 73-jarige niet ’toevallig’ plaatsvond, is de term ’pedojagen’ in deze niet op zijn plaats.”

Machteld Roethof: „Mijn cliënt heeft geen geweld gebruikt en hij is nooit eerder bij dit soort incidenten betrokken geweest. Het was voor hem de eerste keer. En hij betreurt het ook dat het zo uit de hand is gelopen en dat de man is overleden.” Ze suggereerde dat het er alle schijn van heeft dat een ongelukkige val de doodsoorzaak is geweest en niet de klappen die hij heeft gekregen.

Weet u meer? Dan horen we het graag! Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.