Nieuws/Buitenland
136186103
Buitenland

Mexico beschuldigt kledingmerken inheemse ontwerpen te stelen

MEXICO-STAD - De Mexicaanse regering beschuldigt opnieuw grote kledingmerken ervan inheemse Mexicaanse ontwerpen te gebruiken zonder om toestemming te hebben gevraagd. Het ministerie van Cultuur wil genoegdoening voor inheemse bevolkingsgroepen van het land. Minister Alejandra Frausto spreekt van ’culturele toe-eigening’ en die is volgens haar schadelijk voor de economie en de cultuur van met name inheemse volken in de zuidelijke staat Oaxaca.

Frausto heeft nu drie merken in het vizier: Zara, Anthropologie en Patowl. Ze geeft als voorbeeld een riem bij een rokje van Zara waarop volgens haar duidelijk patronen van de Mixteken staan. Ze weet zelfs de plaats te noemen waar die patronen vandaan komen, San Juan in het westen van de deelstaat Oxaca. Het Amerikaanse merk Anthropologie gebruikt volgens Frausto ook ontwerpen van de Mixteken op Marka-shorts en de firma Patowl kopieert op T-shirts traditionele versieringen van de Zapoteken.

De Mexicaanse regering is eerder ook al uitgevaren tegen het gebruik van ontwerpen van inheemse volkeren zonder enige toestemming, laat staan vergoeding. Het land telt meer dan vijftig etnische groepen. Eerder klaagde Mexico over de Franse modeontwerpster Isabel Marant, haar Venezolaanse collega Carolina Herrera en de Spaanse ondernemingen Mango en Rapsodia.