Nieuws
1362821
Nieuws

Filmklassieker Gone With the Wind geschrapt na klachten over racisme

Memphis - Hoewel het Orpheum theater in Memphis (Tennessee) de filmklassieker Gone with the Wind al 34 jaar lang op de programmering heeft staan, is daaraan nu een einde gekomen. De film van bijna vier uur is geschrapt wegens vermeend racisme. De prent zou het beeld van de plantagecultuur in het zuiden van de VS romantiseren. Het theater heeft laten weten Gone with the Wind in 2018 niet te zullen vertonen.

Voorzitter van Orpheum heeft verklaard dat een ’organisatie die als missie heeft om te entertainen en te onderwijzen, niet langer een film kan vertonen die voor een groot deel van de gemeenschap pijnlijk is.’

De ophef ontstond daags na 11 augustus, toen het theater de klassieker voor het laatst liet zien. Toen de mars van neonazi’s in het Amerikaanse Charlottesville uit de hand liep, ontstonden er protesten op sociale media, waarin ook de vertoning van Gone With the Wind aan de kaak werd gesteld.

Lees ook: Slavernij als heet hangijzer

Tegenstanders van de film menen dat Gone with the Wind onnodig kwetstend is voor de overwegend zwarte bevolking van Memphis, de stad waar bijna vijftig jaar geleden Martin Luther King om het leven werd gebracht. De klassieker zou de zwarte bevolking te simplistisch wegzetten en het slavenverleden verheerlijken.

Gone with the Wind geldt in de filmwereld als de grootste klassieker onder de klassiekers. Het liefdesdrama draait om de verwende ’southern belle’ Scarlett O’Hara in de jaren rond de Burgeroorlog (1861-65). De film sleepte acht Oscars in de wacht en won zowel de prijs voor de beste filmkus aller tijden als die voor het beroemste citaat uit de filmgeschiedenis (’Frankly, my dear, I don’t give a damn’)