Nieuws/Binnenland
1362842812
Binnenland

Taakstraffen voor handel in tijger- en leeuwenschedels

Bezittingen van de veroordeelde Helmonder.

Bezittingen van de veroordeelde Helmonder.

DEN BOSCH - Een 59-jarige man uit Helmond is maandag veroordeeld tot een taakstraf van 190 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Hij maakte zich volgens de rechtbank in Den Bosch schuldig aan het illegale bezit en de verkoop van opgezette bedreigde diersoorten. Het Openbaar Ministerie had een boete van 25.000 euro geëist naast een celstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

Bezittingen van de veroordeelde Helmonder.

Bezittingen van de veroordeelde Helmonder.

Een 31-jarige Helmonder die opgezette dieren en delen van bedreigde dieren voor zichzelf en zijn stadsgenoot verkocht, krijgt een taakstraf van 130 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. „Dit soort illegale handel in beschermde diersoorten brengt onomkeerbare schade toe aan de natuur en het behoud van diverse diersoorten”, oordeelt de rechtbank.

De 59-jarige verdachte kocht sinds 2015 met enige regelmaat illegale opgezette dieren en delen van uitheemse diersoorten. Dit ging onder meer om een roodstaartpapegaai, de schedels van een luipaard, een leeuw, orang-oetan en baviaan, de tanden van een hertzwijn en een nijlpaard en de kop van een ijsbeer en een leeuw. De schedel van het luipaard kocht hij via de medeverdachte. In 2017 vroeg hij deze 31-jarige verdachte om tijgerschedels en een leeuwenschedel weer voor hem te verkopen, omdat hij zijn collectie wilde uitdunnen. Ook had de verdachte oude geweren en revolvers met munitie in bezit.

De 31-jarige man maakte zich behalve aan de verboden verkoop van de luipaard-, tijger- en leeuwenschedels ook schuldig aan het vervalsen van verzendetiketten, stelt de rechter. Hij verstuurde via een pakketbezorgdienst een opgezette rob, koala en tenrek naar het buitenland. Op de verzendbewijzen vermeldde hij dat het om ’educatieve modellen’ ging.