Nieuws
1362987
Nieuws

Geen tipgeld voor klokkenluider Ad Bos

Klokkenluider Ad Bos.

Klokkenluider Ad Bos.

Klokkenluiders Floor Drost en Ad Bos krijgen geen vooralsnog geen beloning voor het tippen naar de fiscus over de bouwfraude.

Klokkenluider Ad Bos.

Klokkenluider Ad Bos.

De Raad van State bevestigde deze week het oordeel van de rechtbank dat de staat niet iedere tipgever hoeft te belonen, ondanks dat er wel een resolutie bestaat over het uitloven van tipgeld.

Civiele rechter

Advocaat Roberto Pennino van LS Liber Advocaten zegt dat de uitspraak van de hoogste bestuursrechter ruimte laat om de zaak bij de civiele rechter aanhangig te maken. “De Raad van State erkent dat er beleid bestaat voor het uitloven van tipgeld, maar oordeelt ook dat de staat niet in alle gevallen verplicht is om tipgeld te betalen.”

In een civiele zaak zou dit anders kunnen uitpakken. De Raad van State verwijst in haar uitspraak naar de burgerlijke rechter, die moet beoordelen of een tipgever recht heeft op een beloning als deze voldoet aan de voorwaarden van de resolutie. “Wanneer eerder tipgeld is uitgeloofd op basis van de resolutie, kan het weigeren van een beloning aan andere tipgevers neerkomen op willekeur, hetgeen in strijd is met het gelijkheidsbeginsel”, aldus Pennino. Hij acht de kans groot dat de zaak van Drost en Bos een staartje krijgt bij de civiele rechter.

Duidelijkheid

Dat neemt niet weg dat de advocaat tevreden is met de uitspraak die in ieder geval meer duidelijkheid schept in wat tot nu toe ‘onontgonnen gebied’ was. “Er bestond nog geen jurisprudentie omtrent tipgeld’.

Klokkenluiders Bos en Drost hebben volgens Pennino geen bedrag aan tipgeld genoemd. “We willen eerst een situatie creëren waarin de staat met ons in onderhandeling treedt over een beloning.”

Tipgeldregeling

Floor Drost kreeg van FIOD-ambtenaren te horen dat er geen tipgeldregeling bestond toen hij daar expliciet naar vroeg. Toen hij lucht kreeg van de resolutie uit 1985, wilde hij alsnog laten toetsen of hij in aanmerking komt voor tipgeld.

De informatie van Drost en Ad Bos was van groot belang in het onderzoek naar de bouwfraude die in 2001 aan het licht kwam. De fiscus kon €350 miljoen innen dankzij de informatie van de klokkenluiders.

Onderduiken

De twee werden er zelf echter niet direct rijker van. Het bedrijf van Drost kwam tot stilstand nadat hij de geheime prijsafspraken van bouwbedrijf Boele & Van Eesteren onthulde. Daarbij moest hij onderduiken vanwege bedreigingen vanuit de sector.

Ook Ad Bos zat aan de grond nadat hij de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem overhandigde. Hoewel het maatschappelijk belang van zijn onthullingen werd erkend, werd hij jarenlang verdacht van het omkopen van ambtenaren. Bos werd uiteindelijk vrijgesproken. Hij kreeg in 2009 een bedrag van naar verluidt €1,7 miljoen aan schadevergoeding van de staat.