Nieuws/Binnenland

Minister Schippers ziet voor- en nadelen

Patiënten schamper over 150 euro-plan

© Dijkstra b.v.

ZEIST - ,Een douceurtje voor mensen die bijna nooit wat hebben. Zij zullen vaak goedkoper uit zijn.” Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland over het plan om voor veel ziekenhuisbehandelingen 150 euro door de patiënt zelf te laten betalen, ook als ze meer kosten, tot het eigen risico is bereikt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) legde dit voorstel vrijdag op de formatietafel. Kost de behandeling minder, dan blijft het in het plan wel bij de feitelijke kosten.

© Dijkstra b.v.

Patiënten zouden in de voorgestelde situatie niet meer zo lang in het ongewisse zitten over de prijs. Volgens de Patiëntenfederatie is het plan alleen voordelig voor mensen die af en toe iets mankeren, zoals een wond, doordat ze met die 150 euro meestal goedkoper uit zullen zijn dan met de echte kosten, die veelal hoger zijn. De federatie vindt dat niet eerlijk.

’Het is een half plan’

Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, denkt er net zo over. „Het is een half plan. Er is een groep mensen voor wie dit leuk is, maar voor onze doelgroep maakt het niks uit”, zegt Ieder(in). „Deze mensen zijn maandelijks al veel meer kwijt door de eigen bijdragen die ze moeten betalen.”

ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, is wel te spreken: „Betaalbare zorg vereist een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, voor veel mensen goedkoper.” Chronisch of ernstig zieke mensen hebben volgens ANBO waarschijnlijk ook wel wat voordeel, doordat ze het eigen eigen risico niet meer ineens kwijt zijn, maar in stappen. De Patiëntenfederatie vindt dat „onzin”, omdat je je eigen risico toch al in termijnen mag betalen.

Schippers: Voor- en nadelen

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers ziet voor- en nadelen aan het plan. Veel meer wilde ze er niet over zeggen. „Ik ga niet de formatie voor de voeten lopen.” Op de vraag of ze het een sympathiek voorstel vindt, antwoordde ze: „Zeker, omdat het een zekere eenvoud heeft.”

„Ik weet behoorlijk veel van het eigen risico, eigen betalingen zijn een discussie van de laatste decennia. Aan ieder voorstel zitten voor- en nadelen. Aan dit voorstel ook. Daarom moet je aan de formatietafel afwegen hoe je überhaupt omgaat met eigen betalingen”, aldus Schippers.