Nieuws
1363257
Nieuws

VEB schikt met Deloitte inzake InnoConcepts

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft met accountant Deloitte een schikking bereikt inzake het failliete uitvindersbedrijf InnoConcepts. Deloitte controleerde de boeken van InnoConcepts, dat volgens de VEB in 2010 ten onder ging aan grootschalige fraude, misleiding en falende governance.          

Deloitte bekent hiermee geen schuld, maar stelt wel maximaal €6,5 miljoen beschikbaar voor gedupeerde aandeelhouders van InnoConcepts. Beleggers die aandelen in het uitvindersbedrijf bezaten tussen mei 2006 en december 2010, kunnen voor schadevergoeding aankloppen bij de VEB. Dat kan tot uiterlijk 1 oktober. Inmiddels heeft verzekeraar Delta Lloyd zich als voormalig belegger in InnoConcepts al gemeld bij de beleggersvereniging.

Verantwoordelijkheid

"Wij zijn heel tevreden met de schikking. Deloitte heeft hiermee zijn verantwoordelijkheid genomen", zegt Geert Koster, hoofd juridische zaken bij de VEB. Hoewel Deloitte meent te zijn misleid door de top van InnoConcepts, hebben de Autoriteit Financiële Markten en curator Louis Deterink vastgesteld dat de accountant de jaarrekeningen van het uitvindersbedrijf over 2008 en 2009 niet had mogen goedkeuren.      

Naast deze schikking blijft de VEB procederen tegen de bestuurders en commissarissen van InnoConcepts. Ook ING is als begeleidende bank van een claimemissie van het bedrijf uit Eindhoven aansprakelijk gesteld.

GumBusters en lifehammer

Innoconcepts was sinds 1998 aan de Amsterdamse beurs genoteerd. De onderneming is bekend geworden van kauwgumverwijderingsspecialist GumBusters en de lifehammer voor in de auto. Het bedrijf richtte zich ook op een technologie voor kunststofverpakkingen.