Nieuws
1363269
Nieuws

Spijt

’Wég met dat heerlijke Netflix’

Wat deed ik vroeger in mijn vrije tijd? Nou ja, dat weet ik eigenlijk best. Een boek lezen, met een vriendin shoppen of naar een mooie expositie. Maar sinds Netflix...

Ik ben altijd van de series geweest. Ik herinner me Dynasty waar ik met mijn moeder en zussen voor ging zitten. Hoe Joan Collins eerst haar oorbel afdeed voordat ze de telefoon opnam of hoe ze hapjes naar binnen werkte zonder haar lippenstift te beschadigen: hilarisch.

Door de jaren heen keek ik op de Nederlandse zenders naar het betere drama zoals The Sopranos en Six feet under. Maar ja, dan duurde het weer een hele week tot de volgende aflevering. Soms hield een zender er midden in een seizoen mee op! Of ze lieten je doodleuk een heel jaar wachten. Mad men stopte plotseling, geen idee waar we zijn gebleven.

Nee, dan Dexter: elke avond een episode op tv en in een week of twee werd er een heel seizoen doorheen gejaagd. Dat vond ik heel wat bevredigender.

Maar het slokte een hoop tijd op. Soms benijdde ik mensen die beweerden dat ze amper tv keken en sowieso geen geduld voor series hadden. Aan de andere kant misten ze geweldige tv. Als ik wist dat ’s avonds de ontknoping van een bepaalde serie zou worden uitgezonden, kon ik me daar de hele dag intens op verheugen.

Toen Netflix in Nederland actief werd, praatten vrienden al snel nergens anders over. House of cards moest je echt hebben gezien. Ik begon er ook aan en het was inderdaad vermakelijk.

Maar het eind raakte zoek. Je kunt er zoveel episodes achter elkaar kijken als je maar wilt. Wat doe je om elf uur ’s avonds? Gaan slapen of nog ééntje dan maar...? De term binge watching is voor mij uitgevonden. Soms nam ik gewoon een dag vrij van mijn werk om achter elkaar Orange is the new black te kunnen zien.

Anderen waren net zo gek als ik. Op verjaardagen ging het gesprek standaard over Netflix. Maar net zo vaak riep er dan iemand: „Nee nee, niet vertellen! Ik zit pas in seizoen 1!”

Mijn huidige vriend bleek net zo’n enthousiaste Netflixer. Ons idee van een date was samen op de bank naar Breaking bad kijken, chips en een wijntje erbij.

In het begin zochten we iets uit wat we beiden leuk zouden vinden. Toen we eenmaal samenwoonden, keken we ook apart. Hij het liefst naar wapengekletter, ik naar kostuumdrama.

Maar je wordt er zo saai van. Begin dit jaar zeiden we tegen elkaar: „We komen nooit meer eens ergens.” We besloten, heel rigoureus, Netflix op te zeggen. Ik keek in razend tempo Reign af en toen was het gebeurd.

Dacht ik. Want toen werd bekend dat Twin Peaks dat ik 25 jaar geleden fanatiek volgde, zou terugkomen. Ik had net mijn sociale leven weer een beetje op orde en ging vaak op stap. Maar Twin Peaks kon ik echt niet missen.

Na lang twijfelen werd ik abonnee van Videoland. De schrik sloeg me om het hart toen ik daar het programma-aanbod zag: net zo’n snoepwinkel als Netflix. Ik bekijk er Twin Peaks, wat trouwens tegenvalt, en met mijn ogen dicht zet ik de laptop uit. Niet weer!

In deze rubriek vertellen lezers waarvan ze spijt hebben. Wilt u ook (anoniem) kwijt wat u anders zou hebben gedaan? Mail uw verhaal, 550 woorden, naar vrij@telegraaf.nl

Lees ook:

’Houd toch op over je werk, man!’

'Was ik toch maar meegereisd'

’Net een slechte soapserie’

’Te laf voor confrontatie’

'Die laatste diefstal was te erg'

’Het werk ging altijd voor’

’Veel te snel geoordeeld’

’Ik was één keer te vaak te laat’

’Ik trapte in zijn zielige verhalen’