Nieuws/Binnenland

Hogere lerarensalarissen besproken aan formatietafel

Door Redactie Parlement

Halbe Zijlstra (VVD) bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken.

Halbe Zijlstra (VVD) bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken.

ANP

Den Haag - De VVD zal de ideeën van de PvdA over hogere lerarensalarissen aan de formatietafel voorleggen om te zien of er daar ook draagvlak voor is. Afhankelijk daarvan kan er in de begroting voor volgend jaar al wat geregeld worden.

Halbe Zijlstra (VVD) bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken.

Halbe Zijlstra (VVD) bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken.

ANP

Dat bleek maandagochtend uit de woorden van VVD-kopstuk Zijlstra.

Afgelopen maanden ontstond er ergernis tussen de twee demissionaire regeringspartijen VVD en PvdA omdat PvdA-leider Asscher publiekelijk dreigde uit het kabinet te stappen als er niet in de begroting voor 2018 al meer geld zou worden uitgetrokken voor lerarensalarissen, terwijl de liberalen vonden dat hij voor zijn beurt sprak. Volgens de VVD ligt het voortouw immers bij de onderhandelende partijen aan de formatietafel om extra’s uit te geven.

Taart

Toch lijkt er nog een oplossing mogelijk. Bij aanvang van het topoverleg maandag tussen VVD en PvdA, leek Zijlstra uit op een goed einde. „We gaan eerst eens kijken wat nu precies de wensen zijn van de PvdA en daarna gaan we met de formatietafel bezien of dat iets is wat wij daar toch ook al van plan waren. Het zou anders heel gek zijn als daar een kabinet op valt.”

De VVD’er torste zelfs een taart mee met de beeltenis van premier Rutte en Asscher, zogezegd om te vieren dat dit het langszittende kabinet van Nederland is. „We hebben goed samengewerkt en heel veel dingen in dit land gedaan. Nu is er een bloeiende economie. Daar mag je best even bij stilstaan.”

Asscher

Asscher zelf wilde na afloop van het overleg niet zeggen hoeveel extra geld hij voor de leraren hoopt vrij te spelen. Wel zei ook hij dat zo’n afspraak „in afstemming met de partijen die onderhandelen” tot stand zal moeten komen. Ook zegt hij er ’absoluut’ niet op uit te zijn dat het kabinet valt.

De komende weken onderhandelen de demissionaire regeringspartijen over de begroting voor volgend jaar, nu de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU daar nog niet aan toe zijn. Met Prinsjesdag zal de miljoenennota worden gepresenteerd.

Lees meer over