Nieuws/Binnenland
1363425177
Binnenland

Olympisch Stadion beklad met ’fuck nazi’s’-leuzen

Amsterdam - Het Olympisch Stadion in Amsterdam is beklad met leuzen als ’fuck nazi’s’ en een bronzen beeld zit onder de rode verf. Eronder is het anarchistensymbool te zien. Naast het standbeeld is een vlag aangetroffen met de tekst ’weg met fascisme’, bevestigde een woordvoerster van de politie een bericht van AT5.

Het is niet bekend wie er achter de bekladdingen zit. De politie is op zoek naar getuigen. De gemeente heeft de verf inmiddels overgespoten en gaat het later verder herstellen, aldus de woordvoerster.

Het standbeeld is gemaakt voor de Olympische Spelen in 1928 en stelt een persoon voor die een zogenoemde olympische groet uitbrengt. Deze groet wordt echter in verband gebracht met het fascisme en de Hitlergroet. Het stadion besloot in 2020 het beeld te verplaatsen naar een minder prominente plek. Volgens AT5 is dat om onbekende reden nog niet gebeurd.

Het Olympisch Stadion was zondag aangewezen als veiligheidsrisicogebied omdat het een van de verzamelpunten was voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Dat gold ook onder meer voor het Oosterpark en het Westerpark. Iedereen die zich op deze plekken bevond, kon preventief worden gefouilleerd.