Nieuws
1363601
Nieuws

Take a ride

Het is vandaag Rollercoasterday!

Hoera, het is Rollercoasterday! Wat vieren we precies? Nou, het bestaan van de achtbaan. Reden genoeg voor een feestje, toch?

Onstaan van de achtbaan

"Het idee van een achtbaan ontstond in Rusland. In de zestiende eeuw bouwde men daar houten schansen die met sneeuw en ijs werden bedekt. Op die manier kon er met een slee vanaf worden gegleden", aldus Henk Groenen, persvoorlichter van Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark. "Dit werd immens populair onder de gegoede burgerij en een attractie op zich. Enig probleem was echter dat deze attractie in de zomer niet bruikbaar was. De Russen kwamen met de oplossing door wielen onder de slee te monteren en via groeven naar beneden te glijden."

"Onder leiding van Napoleon namen Franse soldaten dit principe mee naar huis. Ze bouwden soortgelijke heuvels en constructies onder de noemer 'montagnes russes'. Latere uitvindingen voor de spoorwegen hebben een flinke bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de achtbaan."

Nederlanders VS Belgen

Onlangs heeft Europa-Park een onderzoekje gedaan naar het achtbaangedrag. Hieruit blijkt een opmerkelijk verschil tussen de Nederlanders en de Belgen; 70% van de Belgen geeft namelijk aan wel eens in een achtbaan te stappen, bij de Nederlanders is dit maar 48%. Eenmaal in de baan houdt ons volk het hoofd koel. 54% gilt nooit. Bij de Belgen is dit 36%. Mannen stappen overigens eerder in dan vrouwen.

Hoewel uitgebreid onderzoek ontbreekt heeft het gillen in een achtbaan waarschijnlijk meerdere functies. Het is in eerste instantie een instinctieve emotionele reactie. Het lichaam ondergaat immers een niet alledaagse beweging. Daarnaast is het ook een uitlaatklep en vermindert de spanning in het lichaam waardoor de rit iets minder eng wordt.

Een ode aan de achtbaan dus. Wat is jouw spannendste ride ooit? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Video: top 10 engste achtbanen ter wereld