Nieuws
1363648
Nieuws

Rabo waarschuwt voor huizenbubbel in Randstad

Rabobank zou belang Van Lanschot verkopen.

Rabobank zou belang Van Lanschot verkopen.

Rotterdam - Er moeten snel flink wat woningen worden bijgebouwd om de huizenmarkt weer in evenwicht te brengen. Nu al dreigt er in steden als Amsterdam en Utrecht een bubbel, waarschuwen economen van de Rabobank.

Rabobank zou belang Van Lanschot verkopen.

Rabobank zou belang Van Lanschot verkopen.

De huizenprijzen stijgen dit jaar met 7,6%, verwachten de Rabo-economen, en volgend jaar met nog eens 7%. Drie maanden geleden ging Rabo nog uit van een prijsstijging van 6,5% in 2017, en 5% in het jaar daarop.

Dat betekent dat de huizenmarkt gemiddeld volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis zal zijn. Op het platteland kan het nog wel tot 2019 duren voordat de prijzen volledig zijn hersteld.

In Amsterdam en Utrecht, en in mindere mate in Den Haag en Rotterdam, is de huizenmarkt ondertussen aan het droogkoken. Kopers met eigen geld gebruiken dat spaarpotje niet om een lagere hypotheek te krijgen, maar om boven de vraagprijs te bieden, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen toch wel blijven stijgen.

Dat belemmert starters en jonge doorstromers, die nog weinig hebben kunnen sparen, bij het kopen van een huis. Voor die groep moeten ook huurhuizen worden gebouwd, betogen de Rabo-economen.

Het pleidooi komt op de dag dat bouwvereniging NVB ervoor pleit om ’in het weiland te gaan bouwen’.