Nieuws
1363649
Nieuws

Nederlandse economie op stoom

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,5% gegroeid. De groei is vooral te danken aan de uitvoer, de consumptie van huishoudens en het herstel op de woningmarkt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen spreekt van een uitzonderlijk hoge groei. ,,We hebben te maken met een uitschieter, zo’n hoge kwartaalgroei zien we nu pas voor de derde keer deze eeuw.”

Zo hebben Nederlandse bedrijven vooral meer chemische producten, machines en apparaten uitgevoerd. Ook consumenten hebben het afgelopen kwartaal meer besteed. Zij gaven vooral meer uit aan kleding, elektrische apparaten, de inrichting van hun huis, voeding, dranken en tabak.

Volgens Van Mulligen speelt het herstel op de huizenmarkt ook een belangrijke rol. ,,We zien dat de investeringen in woningen toenemen en dat heeft ook indirect effect op de consumentenbestedingen.”

Ook de arbeidsmarkt profiteert van de aantrekkende economie. Zo is het aantal banen met 51.000 opnieuw toegenomen. Op jaarbasis is er sprake van een groei van bijna 200.000 en dat is de sterkste toename van het aantal banen sinds 2008.

Het aantal vacatures nam met 20.000 fors toe en dat is de sterkste groei sinds 2006.