Nieuws
1363653
Nieuws

Na varkensvetvijfje ook palmolie in £20 niet ok

De Britse centrale bank worstelt met nieuwe biljetten. Waren eerst de briefjes van £5 niet goed vanwege varkensvet, nu is er protest tegen palmolie in £20-biljetten.

Het nieuwe £20-briefje moet er in 2020 komen, maar de aanbesteding voor productie is voorlopig stilgelegd, meldt de BBC. Omdat veganisten, hindoes en sikhs bezwaar maakten tegen varkensvet in de nieuwe biljetten van £5, dacht de Bank of England (BoE) het nu beter aan te pakken met het gebruik van palmolie in de nieuwe twintigjes.

Maar de aankondiging daarvan schoot verschillende natuurorganisaties in het verkeerde keelgat. Zij wijzen erop dat de palmolieproductie regenwouden vernielt en de inwoners ervan wegjaagt. BoE wil duurzame palmolie gebruiken, maar de organisaties zeggen dat er op de certificering daarvan wel wat af te dingen valt.

Orang-oetan

Doug Mag, die de petitie tegen het varkensvetvijfje startte, is teleurgesteld. In gesprek met BoE had hij nog zo gezegd dat de centrale bank het gebruik van palmolie moet vermijden. “De palmolieproductie is een van de oorzaken dat de orang-oetan uitsterft.” Hij betreurt ook dat het inmiddels bestaande vijfje nog steeds dierlijke vetten bevat. BoE had te kennen gegeven dat het niet praktisch is om de wijze van produceren te veranderen.