Nieuws/Binnenland
1363720408
Binnenland

Kwart mensen doet ’s avonds voordeur niet open

’s Avonds houden we de deur liever dicht.

’s Avonds houden we de deur liever dicht.

DEN HAAG - Ruim een kwart van de Nederlanders doet ’s avonds de deur niet meer open als er wordt aangebeld. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). „Dat komt omdat men zich onveilig voelt, of omdat men geen bekende verwacht”, zegt Coen Staal, voorzitter van de NIPW.

’s Avonds houden we de deur liever dicht.

’s Avonds houden we de deur liever dicht.

Volgens de stichting wordt tussen november en februari vaker ingebroken dan in andere maanden. Tijdens de feestdagen ligt de piek. Volgens de NIPW voelen veel mensen zich onveilig in het donker en doen ze daarom de deur minder snel open als de bel gaat. Ook blijkt dat mannen en jongeren eerder de voordeur opendoen dan vrouwen en ouderen.

Een op de vijf mensen kan niet door de deur zien, wie er aanbelt. Een achtste van de deuren is voorzien van een kijkgaatje, ongeveer 10 procent van de mensen gebruikt een camera of andere elektronica. „Ruim de helft van alle ondervraagden staat positief tegenover deze moderne oplossingen”, zegt Staal. „Je wordt niet meer verrast door bijvoorbeeld een ongenode gast met een babbeltruc én men verwacht ervan dat het inbrekers afschrikt.”