Nieuws/Binnenland
1363764579
Binnenland

Kroon: geen kopstoot aan agent, was reflex

ARNHEM - Militair Marco Kroon maakte tijdens zijn aanhouding een snelle achterwaartse beweging met de achterkant van zijn hoofd richting het gezicht van de agent die hem vasthield. Vlak daarvoor draaide hij nog kort zijn hoofd naar de agent, zo is te zien op camerabeelden die de politie met bodycams maakte van de aanhouding. De beelden zijn maandag uitgebreid getoond bij de militaire rechtbank in Arnhem.

Onze verslaggever Saskia Belleman is bij de zaak aanwezig en twittert live mee. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

De beelden zijn belangrijk, omdat Kroon ontkent dat hij de bedoeling had een kopstoot te geven en dat het waarschijnlijk een reflex op pijnprikkels was. Ook stelde hij dat agenten op de processen-verbaal een verkeerde omschrijving van het incident gaven. Zo zou de betrokken agent een bloedneus hebben opgelopen. Maar op de beelden is dat niet te zien, hoewel de rechtbank mogelijk "iets vochtigs bij zijn neus" waarnam.

Jolig

Op de beelden is te zien dat Kroon met de handen op de rug is geboeid. Hij heeft op de grond gezeten, waar hij jolig doet en de sfeer verder ontspannen lijkt. De agenten moeten meer dan acht minuten wachten op collega's die Kroon mee kunnen nemen. Hij grapt dat hij weg wil om een biertje te gaan drinken.

Als agenten hem tegen een hek willen zetten, wordt het grimmig. Kroon deelt de vermeende kopstoot uit en daarna duwen drie agenten hem langdurig met zijn hoofd stevig tegen het hek.

Handboeien

Kroon (49), drager van de Willemsorde, ontkent stellig dat hij een kopstoot heeft gegeven aan een agent toen hij werd aangehouden tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart.

Hij zei maandag dat het een reflexbeweging moet zijn geweest, omdat hij steeds meer pijn kreeg door te strakke handboeien op zijn rug. "Ik zou nooit van mijn leven een kopstoot geven aan een agent. Ik heb respect voor ze, ik zie ze als collega's."

Kikkerpak

Kroon was verkleed in een kikkerpak met een kroon op zijn hoofd en werd opgepakt toen hij aan het wildplassen was. Naar eigen zeggen had hij geen keuze, omdat hij door prostaatklachten moeite heeft zijn plas op te houden. Het lukte hem niet tijdig op een toilet komen, omdat die er volgens hem niet genoeg zijn in 'Oeteldonk'. "Ik had geen keuze en zocht een donker en stil plekje op."

Twee agenten te paard zagen hem en nadat ze hem een bekeuring hadden gegeven, ging Kroon verder met plassen. Daarop besloot de politie hem aan te houden. De kwestie escaleerde toen Kroon met zijn blote piemel in zijn hand zwaaiende en "op en neer gaande bewegingen" zou hebben gemaakt in de richting van een agente. Kroon ontkende dat hij zich op die manier naar haar heeft omgedraaid en zei dat hij "afschudde" zoals elke man doet na het plassen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om schennis van de eerbaarheid en belediging van de agente. Kroon noemde dat "zwaar belachelijk".

Kroon was dronken en zei dat hij dacht dat de aanhouding een grap was. "Ik was vrolijk en misschien kinderachtig en het was niet handig om verder te plassen. Maar ik was niet agressief, bood geen weerstand." De onderscheiden militair denkt dat de agenten een spelletje spelen met hem vanwege zijn positie.