Nieuws
1364087
Nieuws

Banken en overheid helpen kippenboeren

Kippenboeren die in directe geldproblemen zijn gekomen door de fipronilcrisis, krijgen steun van de banken.

De overheid steunt de boeren ook, maar er is geen grote zak geld beschikbaar. Dat kreeg voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders woensdag tijdens een overleg met onder meer staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken te horen.

'Constructief'

De Haan noemde het overleg ,,zeer constructief''. Het ministerie gaat de pluimveesector helpen met onderzoeken naar het schoonmaken van de stallen en hoe de productie van fipronilvrije eieren te hervatten. Ook gaat het ministerie helpen met de internationale handelsbetrekkingen.

,,Meer dan de helft van onze eierproductie gaat de grens over, dus daar hebben we ook echt steun van de overheid bij nodig.''

'Verbijsterend'

Tijdens het overleg ging het ook even over de uitspraken van de Belgische landbouwminister Dennis Ducarme die stelde dat Nederland al veel eerder van de fipronilbesmetting wist. ,,Als het klopt, dan is het verbijsterend'', zegt De Haan. ,,Maar vooralsnog heeft niemand waar wij mee spreken aangegeven zich hierin te herkennen. Ik hoop dat het niet waar is.''

Het onderzoek naar de gebeurtenissen waarbij steeds meer nieuws naar boven komt, vergelijkt De Haan met een ui die afgepeld wordt. Die zoektocht naar wat er precies gebeurd is moet tot maatregelen leiden om weer snel schone eieren te gaan produceren.

,,We hopen echt zo spoedig mogelijk alles in kaart te hebben en helemaal schoon schip te kunnen maken.''