Nieuws/Buitenland
1364342123
Buitenland

Politie grijpt in bij protesten tegen politiegeweld Minneapolis

Een winkel is in as gelegd na protesten in Minneapolis, Minnesota.

Een winkel is in as gelegd na protesten in Minneapolis, Minnesota.

MINNEAPOLIS - De politie heeft met rubberen kogels geschoten en traangas gebruikt bij demonstraties tegen politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Dat melden lokale media. Op beelden is te zien hoe agenten traangasgranaten gooien.

Een winkel is in as gelegd na protesten in Minneapolis, Minnesota.

Een winkel is in as gelegd na protesten in Minneapolis, Minnesota.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota schakelde de Nationale Garde vanwege de protesten in de stad Minneapolis. De protesten en rellen zijn een reactie op de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd. Hij werd maandag gearresteerd en tijdens de arrestatie plaatste een witte agent minutenlang zijn knie op de keel van Floyd. Die overleed aan de gevolgen daarvan in het ziekenhuis. De agent en drie collega’s die ook bij de arrestatie waren zijn ontslagen.

De blanke politieagent zat maandag minutenlang met zijn knie op de keel van de 46-jarige zwarte Floyd tijdens zijn arrestatie. De agent tilde zijn been ook niet op toen Floyd aangaf niet te kunnen ademen en toen omstanders zeiden dat de man geen adem kreeg. Uiteindelijk overleed Floyd aan de gevolgen van deze actie in het ziekenhuis.

Lokale media meldden dat de politie in Minneapolis heeft geschoten met rubberen kogels en traangas heeft ingezet om te voorkomen dat de rellen uit de hand zouden lopen. In New York zijn meerdere mensen aangehouden die deelnamen aan de demonstratie. In andere plaatsen verliepen de demonstraties vreedzaam.

Woensdag liepen de rellen dermate uit de hand in Minneapolis dat er bij plunderingen een persoon om het leven kwam. Complete winkels worden leeggetrokken. Op straat is het een grote chaos. Ook wordt er volop brand gesticht.

Excuses

Donderdag bood de politiecommissaris van Minneapolis zijn excuses aan voor de dood van Floyd. „Wij hebben bijgedragen aan een tekort aan hoop”, aldus Medaria Arradondo. „Ik bied mijn excuses aan voor de pijn, de schok en het trauma dat de dood van Floyd heeft veroorzaakt bij de familie, zijn geliefden en de gemeenschap.”

Schietpartij

In Denver werd echter vreedzaam geprotesteerd tegen politiegeweld toen er schoten werden gelost richting de demonstranten. Volgens lokale media zou er niemand gewond zijn geraakt. De schutter zou zijn opgepakt.

De autoriteiten en de familie van Floyd hebben opgeroepen tot vreedzaam protest. De ingeschakelde Nationale Garde maakt onderdeel uit van de Amerikaanse reservestrijdkrachten.