Nieuws
1364354
Nieuws

4K-mediaspeler probeert console te zijn

Review: Nvidia Shield Android TV

Nvidia gaat met zijn Shield-mediaspeler de concurrentie aan met Apple TV en andere Android TV-spelers. Het bedrijf legt de lat echter hoger. Zo neemt gamen een grotere rol in en ondersteunt het als één van de weinige mediaspelers ook 4K.

Hardware

De Nvidia Shield Android TV is een slanke mediaspeler in het zwart en is voorzien van groene verlichting, die aanspringt als het apparaat opstart. Door het strakke design misstaat het niet bij de televisie. Standaard wordt een controller meegeleverd. Eventuele extra accessoires, zoals een afstandsbediening, een standaard om de speler rechtop te zetten of een extra controller, moeten los aangeschaft worden.

Binnenin de Shield is een Nvidi Tegra X1-processor te vinden en 3GB aan werkgeheugen. Er zijn twee modellen beschikbaar, namelijk eentje met een harde schijf van 16GB en de ander met 500GB. Deze is uit te breiden met een microSD-kaart, usb-stick of externe harddisk. Alle gangbare video- en audiobestanden worden door de speler ondersteund.

De volledige specificaties van de Shield zijn hier te lezen.

Installatie

Het installeren van de Shield is een fluitje van een cent. Je sluit het apparaat aan op het stopcontact en verbindt het met de televisie of projector via de meegeleverde hdmi-kabel. Na het opstarten moet je de controller koppelen aan de Shield door de stappen op het scherm te volgen.

Je logt in met jouw Google-account en vervolgens kun je de voor jou relevante apps downloaden en instellen. De mediaspeler is voorzien van Android TV, een speciale Android-versie specifiek voor televisies. Omdat niet alle apps geschikt zijn voor het grote scherm, zijn er in Google Play minder programma’s te vinden als voor telefoons. Bekende namen als Netflix en Kodi zijn aanwezig, maar Nederlandse apps van bijvoorbeeld de NPO en RTL niet.

Zoals gezegd, ondersteunt de Shield de mogelijkheid om films en series te bekijken in 4K. Gamen in dit beeldformaat is nog niet mogelijk op het apparaat. Wanneer je in bezit bent van een 4K-scherm dan zullen programma’s als Netflix en YouTube dit automatisch detecteren en overschakelen naar ultra-hd.

Gebruik

Het Nederlandstalig menu van de Shield is eenvoudig in gebruik. Maar mocht je toch iets niet kunnen vinden, dan kun je de stembesturing gebruiken in de controller en afstandsbediening. Je drukt een knop in en via de microfoon van de accessoire stel je jouw zoekvraag. Niet alleen de mediaspeler wordt doorzocht maar ook Google Play en YouTube. Zo kun je op simpele wijze films of games opzoeken. Het is overigens jammer dat Netflix niet in de zoekopdracht wordt meegenomen.

De accu van de controller gaat maar liefst 40 uur mee en de afstandsbediening zelfs 4 weken. Beide accessoires hebben ook een koptelefoonaansluiting. Een erg handige toevoeging als je andere huisgenoten niet wilt storen bij het gamen of filmkijken, maar geen koptelefoon hebt met een snoer die lang genoeg is voor de televisie. Je steekt gewoon jouw eigen headset erin en het geluid wordt direct omgeleid.

De Shield ondersteunt Google Cast, waarmee je makkelijk content als filmpjes, muziek en foto’s van de smartphone of tablet kunt sturen naar de televisie. Handig als je nog geen slimme tv bezit of een Chromecast.

Gamen

Er kan op de Shield op verschillende manieren gegamed worden. Google Play bevat veel Android-spelletjes, maar om de games die geoptimaliseerd zijn voor de mediaspeler extra onder de aandacht te brengen biedt Nvidia een selectie aan onder de naam Shield Games.

Shield is geen console waar je videogames in de winkel voor zult vinden. Dat wil echter niet zeggen dat de grote namen niet speelbaar zijn. Nvidia heeft namelijk een dienst vergelijkbaar met Netflix, maar dan voor games. Het idee van GeForce Now is dat zij de game op hun servers draaien en het vervolgens naar jouw Shield streamen. Over updates en patches hoef jij je geen zorgen te maken. Dat wordt allemaal geregeld. 

GeForce Now is de eerste 3 maanden gratis en kost daarna €9,99 per maand. Er zitten goede games in de database (zoals Tomb Raider en The Witcher 3), maar het aanbod is niet heel recent. Mocht je het abonnement tussentijds stopzetten, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je savegames kwijt bent. Deze worden vijf jaar bewaard.

De laatste manier om te gamen op de Shield is via Nvidia GameStream. Mensen met een computer met een GeForce GTX-kaart hebben namelijk de mogelijkheid om zelf een pc-game te streamen naar de televisie.

Waar ik tegenaan liep tijdens het spelen van The Witcher 3 in GeForce Now is dat de controller lay-out in de game niet overeenkwam met die van de Nvidia-controller. Hierdoor moet je voor bepaalde handelingen op zoek naar de juiste knop of handmatig in de instellingen van de game de lay-out aanpassen. 

De controller ligt overigens niet helemaal lekker in de hand. De accessoire voelt erg plastic aan en het is me meer dan eens gebeurd dat ik per ongeluk de volumeknoppen aan de onderkant indrukte.  Grafisch kan de Shield niet tippen aan bijvoorbeeld de PlayStation 4 of Xbox One. Maar Nvidia richt zich ook niet op hardcore gamers. Meer op consumenten die weleens een game tussendoor willen spelen.

Prijs en vergelijkbare apparaten

De Nvidia Shield met een harde schijf van 16GB kost €199 en de Shield Pro met 500GB €299. Voor een extra controller of afstandsbediening leg je €60 neer. De standaard heeft een prijskaartje van €35.

De Apple TV met 32GB kost €179 en de 64GB-versie €229. Daarbij moet je een controller loskopen en ben je ook ongeveer €60 kwijt. In de hoek van Android TV mikt Razer met zijn Razer Forge TV ook op eventuele gamers. Een bundel met controller is €165. Los kost de speler €115.

Conclusie

De Shield is een goede mediaspeler en één van de weinige die ook 4K ondersteunen. Probleemloos worden films, series en foto’s getoond en muziek afgespeeld. Als consolegamer ben ik niet helemaal tevreden met het gamegedeelte van de Shield, maar dat komt ook omdat ik grafisch beter gewend ben. GeForce Now is een aardige dienst, maar het aanbod van recente games mag zeker ruimer.