Nieuws/Nieuws

Zwitsers maken chocola goedkoop

Door Theo Besteman

Zwitserse chocoloade gewilde import in eurozone.

Zwitserse chocoloade gewilde import in eurozone.

REUTERS

Zijn kaas, chocolade, biochemie werden goedkoper. Ook Zwitserse vakantiehuisjes zijn populair bij Nederlanders. De lage Zwitserse frank tegenover een euro maakt de Alpenstaat gewild.

Zwitserse chocoloade gewilde import in eurozone.

Zwitserse chocoloade gewilde import in eurozone.

REUTERS

De Zwitserse economie is bezig aan een „mini-boom”, stelt Janwillem Acket, hoofdeconoom van vermogensbeheerder Julius Baer (€315 miljard). Haar inkoopmanagersindex raakte deze week 60,9 punten aan; boven een stand van 50 betekent groei. Toeristen en importeurs weten het land te vinden.

Lage rente

Dat is nog lang niet voorbij. Analisten denken gemiddeld volgens een peiling van datareus Bloomberg dat de munt zeker drie jaar zwak blijft tegen de euro. Short gaan in de Zwitserse frank, rekenend op een verdere daling, is volgens Acket ,,in toenemende mate populair” onder beleggers. Tegelijkertijd houdt de Zwitserse centrale bank de rentes laag.

,,De voorkeur voor de Zwitserse frank komt ook door de gestegen euro, het is the place to be”, aldus valutahandelaar Laurens Maartens (NBWM). „Eurolanden kunnen goedkoop uit Zwitserland importeren.”

Trump

De dieper liggende oorzaak is dat de machtige dollar al weken daalt tegen de euromunt, zegt Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts. Valutahandelaren vluchtten vanuit dollars die onder president Trump waarde verliezen.

De Zwitserse frank was jaren de veilige haven voor beleggers. De centrale bank deed alles om de munt te ondersteunen, ook tegen de euro.

Euro cruciaal

Begin 2015 liet de Zwitserse evenknie van DNB het plafond van de frank tegen de euro los: de frank schoot 27% omhoog. Sindsdien is er enig herstel.

,,Wat in Zwitserland gebeurt, komt puur door de sterkte van de euro tegen de dollar”, meent fondsbeheerder Corné van Zeijl (Actiam). Hoe dan ook, denken importeurs: de weg naar Zwitserland ligt open.

Lees meer over