Nieuws/Binnenland

'Maximaal twee bier per bestelling'

1 / 2

De Telegraaf

AMSTERDAM - Een traytje bier halen voor je vrienden kan in de toekomst wel eens een hels karwei gaan worden. Om het aantal incidenten met dronken - veelal jonge - feestgangers terug te dringen, wil het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) overwegen om nog maximaal twee drankjes per bestelling mee te geven tijdens een evenement.

1 / 2

De Telegraaf

„Deze maatregel moet een bijdrage leveren aan alcoholmisbruik onder jongeren onder de achttien jaar. Het is één oplossing, niet de, dat realiseren we ons goed”, zegt STAP-woordvoerder Wim van Dalen.

Hij vervolgt: „We baseren ons op de conclusie dat jongeren makkelijk alcohol krijgen via anderen die halen aan de bar. Dit is gebleken uit ervaringen en klachten van ouders en burgemeesters. En natuurlijk uit het feit dat er de laatste tijd weer jongeren zijn opgenomen in een coma. Daarnaast hebben we onze inspecteurs en die komen regelmatig met praktijkverhalen.”

Weerstand

Van Dalen denkt dat vooral de gezelligheidsdrinkers wat gemakken in moeten leveren. „Ik realiseer me goed dat er nadelen aan kleven, maar daar tegenover staan zoveel risico’s. Vooral op evenementen is handhaven moeilijk. Een barman is strafbaar als hij kan zien de drank terechtkomt bij een minderjarige. Maar het is voor een barman niet in de gaten te houden voor wie iemand drank haalt. In een kroeg is dat al makkelijker.”

Of het een realistisch plan is, valt door de vele weerstand te betwijfelen. „Als de gemeente dit doorvoert krijg je allerlei overleggen tussen organisatoren en gemeenten. De organisator aan te geven dat ze beter gaan opletten. In de praktijk is het niet ingewikkeld om het in te voeren. Zeker in de regio’s waar zaken uit de hand zijn gelopen. We leggen dit bij de gemeenten neer en zij moeten kijken wat ze ermee doen.”

Hij wil nog wel even duidelijk maken dat het niet alleen geldt voor bier. „Voor alle alcoholische consumpties.”

Lees meer over