Nieuws/Binnenland
1364967694
Binnenland

Nederlandse Patriot-eenheid op weg naar Slowakije

De Nederlandse Patriotmissie.

De Nederlandse Patriotmissie.

DEN HAAG - Een Patriot-eenheid van Defensie is donderdag naar Slowakije vertrokken om de oostflank van het NAVO-gebied te versterken. Met het luchtverdedigingssyteem gaan 150 mannen en vrouwen aan ondersteunend personeel mee. De eenheid blijft zes maanden in Slowakije.

De Nederlandse Patriotmissie.

De Nederlandse Patriotmissie.

Nederland gaat samen met de Duitsers de luchtverdediging van het land versterken. De Amerikanen kondigden eind vorige week aan ook een Patriot-eenheid naar Slowakije te sturen, nadat de regering in Bratislava haar Russische S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne had gegeven.

De Nederlandse Patriot-eenheid heeft als thuisbasis de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. Hiervandaan vertrok de eenheid naar de vliegbasis bij Sliač in het midden van Slowakije. De uitzending gebeurt op verzoek van de NAVO en komt ook onder bevel van deze organisatie te staan.

Luchtafweer

Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Een Patriot-systeem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Nederland heeft de Patriots sinds 1987 en heeft ze eerder ingezet in Israël en Turkije.