Nieuws/Binnenland

Kamer: filespook topprioriteit kabinet

Door parlementaire redactie

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

ANP

Den Haag - De bestrijding van het filespook moet topprioriteit worden van het kabinet. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer.

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

Avondspits op de A4 ten hoogte van Leidschendam.

ANP

Meerdere partijen hebben tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur suggesties gedaan voor extra maatregelen. In de afgelopen weken zijn er meerdere filesrecords verbroken.

Zo vindt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra dat wegen sneller moeten worden vrijgegeven na ongelukken. Als voorbeeld noemt hij een lekke band van een vrachtwagen op de vluchtstrook waar soms meerdere rijstroken voor worden afgesloten. „Kan een truck niet worden weggesleept en de reparatie plaatsvinden na de spits”, vraagt hij zich af. De liberaal vindt verder dat er meer wegen moeten komen: „Asfalt werkt. Het filemonster moet een kopje kleiner worden gemaakt.”

Kilometerheffing

PVV-Kamerlid Roy van Aalst wil dat spitsstroken worden opgewaardeerd tot volwaardige rijstroken. Over de kilometerheffing voor vrachtwagens, zoals het kabinet ‘zo spoedig mogelijk’ wil doorvoeren is hij minder te spreken. „Het is geen maatregel om files te verminderen, maar een ordinaire lastenverhoging.”

Regeringspartij CDA wil dat de volledige twee miljard euro die het kabinet extra gaat investeren in infrastructuur besteden aan het voorkomen van files. Kamerlid Maurits von Martels: „We zullen ook extra asfalt nodig hebben.”

Zelfs GroenLinks denkt mee over het autobeleid. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil meer aandacht voor innovatie: „Met zelfrijdende auto’s passen er meer tegelijk op de weg.”

Hyperloop

De linkse partijen zien overigens vooral een oplossing in meer en beter openbaar vervoer. D66-Kamerlid Rob Jetten zoomde in op de fiets als alternatief.

Er is ook een Kamermeerderheid in zicht voor zijn pleidooi voor een testlocatie in Flevoland voor de hyperloop, dit is een nieuw vervoersmiddel waarbij passagiers via een soort flessenpost razendsnel naar hun bestemming worden geschoten in een buis. De democraat ziet het al helemaal voor zich: „Razendsnel naar Parijs en binnen een paar minuten van Amsterdam naar Groningen.”

Lees meer over