Nieuws/Binnenland
1365582
Binnenland

’Advocaten ronselen in bajes’

Den Haag - De Dienst Justitiële Inrichtingen werkt ronselpraktijken van advocaten in gevangenissen in de hand. De dienst faciliteert immers advertenties van advocatenkantoren op e-mails aan gedetineerden, zo betoogt de Amsterdamse orde van advocaten. De orde wil een verbod. Het CDA stelt Kamervragen en ook de SP wil dat minister Dekker (Rechtsbescherming) vandaag opheldering verschaft bij de begrotingsbehandeling van Justitie en Veiligheid.

Gedetineerden kunnen niet zomaar e-mailen. Mails van het thuisfront ontvangen ze afgedrukt op papier. Emates, het bedrijf dat deze communicatie naar gevangenissen en huizen van bewaring verzorgt, laat advocaten adverteren op die prints en op de enveloppen. Daarmee houden ze naar eigen zeggen de prijs laag.

De kosten zijn geen argument, reageert Simeon Burmeister van de Amsterdamse orde van advocaten. „We gaan ook de celmuren niet behangen met advertenties. DJI heeft met een commerciële partij een contract gesloten en daarmee krijgen gedetineerden ongevraagd deze advertenties voorgeschoteld.” Het gaat om een ’kwetsbare groep’, die hierdoor sneller van advocaat wisselt, zegt Burmeister. „Het zorgt voor onrust en hogere kosten. Als het aan mij ligt, wordt dit verboden.”

Adverteren is voor advocaten niet verboden, maar gericht ronselen is wel in strijd met de eigen gedragsregels. De landelijke orde van advocaten spreekt in het geval van Emates van een ’schemergebied’, maar wijst naar DJI. DJI laat weten naar de praktijk te gaan kijken.

Emates maakt de vergelijking met advertenties in magazines voor gedetineerden: dat mag ook.

Volgens SP-Kamerlid Van Nispen is er echter een groot verschil. „Een blaadje kun je terzijde leggen, maar een e-mail die aan jou is gericht niet.” Hij wil opheldering van minister Dekker. Het CDA stelt Kamervragen.