Nieuws/Binnenland
1365610
Binnenland

Al 22 meisjes slachtoffer

Nep-modelscout blijkt zedendelinquent

Meisjes die dromen van model zijn, werden slachtoffer.

Meisjes die dromen van model zijn, werden slachtoffer.

Rotterdam - De 18-jarige nep-modellenscout uit de regio Rotterdam, die onlangs is aangehouden omdat hij jonge meisjes uit de kleren probeerde te krijgen, blijkt een notoire zedendelinquent.

Meisjes die dromen van model zijn, werden slachtoffer.

Meisjes die dromen van model zijn, werden slachtoffer.

De tiener heeft in drie jaar tijd drie keer op dezelfde wijze toegeslagen bij in totaal zeker 22 meisjes.

In juni 2016 liep hij op 16-jarige leeftijd voor het eerst tegen de lamp. Nadat hij uit zijn voorlopige hechtenis werd geschorst ging hij gewoon weer op oude voet verder. Een paar maanden later, in februari van dit jaar, werd hij wederom opgepakt. In totaal had hij toen al achttien jonge meisjes benaderd.

De straf die hij in augustus voor de Rotterdamse rechtbank kreeg opgelegd, weerhield hem er niet van om zijn oude praktijken wederom op te pakken. Hij was overigens in hoger beroep gegaan tegen de straf voor het laten maken en verzamelen van kinderporno. Volgens de rechtbank zou de jongen een jaar de cel in moeten, waarvan 140 dagen voorwaardelijk, alsmede een contactverbod moeten krijgen met zijn slachtoffers, en twee jaar intensieve begeleiding. Die zaak moet nog dienen voor het gerechtshof in Den Haag. Omdat de jongen zijn straf al in voorarrest had uitgezeten, kwam hij weer op vrije voeten.

Modellenbureau

Net uit de gevangenis besloot hij opnieuw achter de computer te kruipen en jonge meisjes rond de 16 en 17 jaar via sociale media te benaderen. In alle gevallen deed hij zich voor als een scout van het bekende modellenbureau Elite Model. Hij stuurde zelfs een inschrijfformulier op.

Portfolio

Vervolgens moesten de meisjes foto’s maken voor hun portfolio, eerst gekleed maar dat leidde uiteindelijk tot pikante foto’s. Zodra de slachtoffers argwaan kregen en wilden stoppen, dreigde de man de foto’s online te zetten. In één geval kwam een foto van een meisje daadwerkelijk op internet. De vier nieuwste slachtoffers komen allemaal uit de regio Rotterdam.

De man liep tegen de lamp nadat een van de meisjes aangifte deed. De politie begon meteen met een onderzoek. In totaal hebben vier meisjes aangifte tegen de 18-jarige jongen gedaan. Ook het modellenbureau deed aangifte. De oplichter is vorige week aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en moet veertien dagen langer vast blijven zitten.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam waarschuwt meisjes om op te passen als zij via sociale media worden benaderd door mannen die zich voor doen als modellenscout of fotograaf. ,,Deze zaken zijn honderd procent te voorkomen als je er niet op ingaat. Weet wat je doet op internet en hou je kleren aan. En check altijd de fotograaf en het modellenbureau”, aldus een woordvoerster.