Nieuws/Buitenland
1365649
Buitenland

Rutte bij top van EU en Afrika

ABIDJAN - In Ivoorkust begint woensdag een top tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie. Drie bewindslieden uit het kabinet zijn woensdag en donderdag bij de top aanwezig: premier Mark Rutte, minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken en Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het centrale thema van de bijeenkomst is jeugd. Maar het zal vooral gaan over de vraag hoe voorkomen kan worden dat de jongeren van Afrika hun geluk gaan zoeken in Europa.

Afrikaanse landen willen financiële hulp om hun jongeren perspectief te bieden. De EU heeft hiervoor in 2015 een Afrikafonds opgericht bedoeld om investeringen te doen in Afrikaanse landen. Hier zit 3,1 miljard euro in, maar moet gevuld blijven. Verscheidene landen van de EU moeten hier nog geld in stoppen.

De EU wil in ruil dat Afrikaanse landen beter meewerken met het terugnemen van migranten. Ook wil de EU afspraken maken met vooral Noord-Afrikaanse landen om de migrantenstroom te stoppen. Daarbij wordt gedacht aan een soortgelijke deal als eerder met Turkije is overeengekomen.