Nieuws/Binnenland
1365763
Binnenland

Politie tast in duister over kind Amsterdam CS

AMSTERDAM - UPDATE 10.27 uur - De politie heeft geen idee waar het jongetje dat zondag moederziel alleen op Amsterdam Centraal is gevonden vandaan komt. Het kind wordt geschat op vier tot vijf jaar oud en heeft nog geen woord uitgebracht tegen de politie.

Ook verscheidene tolken zijn er niet in geslaagd om met de jongen te praten. De politie kan ook niet zeggen of het kind uit Nederland komt. Vooralsnog heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden.

Op camerabeelden is te zien dat het jongetje samen met een vrouw door het station loopt. Vermoedelijk is de jongen door haar achtergelaten. De politie is daarom op zoek naar de vrouw. Zij is duidelijk te zien op vrijgegeven camerabeelden. De jongen is geblurd te zien vanwege zijn privacy. Als de gezochte vrouw zich niet meldt, zal de politie meer informatie vrijgeven over het uiterlijk van de jongen.

Deze vrouw wordt gezocht.

Deze vrouw wordt gezocht.

Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden. Het kind is opgevangen in een pleeggezin. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek naar wat het best is voor het kind.

’Vondeling zeldzaam’

Vondelingen ouder dan een jaar zijn uiterst zeldzaam, zo zegt de Raad voor de Kinderbescherming in een reactie. De laatste was het Italiaanse jongetje Luca dat in 2002 bij de Burger King op eveneens Amsterdam Centraal werd gevonden. Pas weken later dook zijn moeder op. Babyvondelingen worden een tot twee keer per jaar gevonden.

Direct naar voogd

De kinderen krijgen vrijwel direct via de rechter een tijdelijk voogd aangewezen. Het kind wordt ook meteen in een pleeggezin geplaatst. De Kinderbescherming doet daarna onderzoek naar de vondeling. „Wat is er met het kind? Daarbij worden tolken en speltherapeuten ingezet. Je laat niet iedereen los op zo’n kind”, aldus een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming.

Als de ouders zijn gevonden, wordt er eerst onderzocht of er wel een hereniging kan plaatsvinden. „Zeker als het kind is achter gelaten, heeft zo’n moeder vaak wel hulp nodig.”

Weet u iets over het kind? Dan kunt u contact opnemen met de politie of met Telegraaf-verslaggever Eva Gabeler via e.gabeler@telegraaf.nl.