Nieuws/Binnenland
1366317
Binnenland

Strafrechterlijk onderzoek naar politiechef

Corruptieonderzoek ‘kaartjeszaak’ politie

AMSTERDAM - Er komt een omvangrijk integriteitsonderzoek naar de ’voetbalkaartjesaffaire’ rond de Amsterdamse politiechef Ad Smit. Net als bij de ’geldsmijtaffaire’ rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, wordt het onderzoek verricht door de unit Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de nationale politie.

Dat melden bronnen van De Telegraaf. Het VIK-onderzoek naar mogelijke omkoping volgt na een onderzoek van de Rijksrecherche naar vermeend gesjoemel met kaartjes voor voetbalwedstrijden en concerten. Centraal in de affaire staat de Amsterdamse politiechef Ad Smit.

Vijf politiebazen zouden op kosten van de politie concerten en wedstrijden hebben bezocht. Smit zit sinds november thuis. Inmiddels zijn tientallen getuigen gehoord, waaronder ook de oud-politiechef van Amsterdam Bernard Welten.

Smit wordt strafrechtelijk vervolgd voor verduistering. De man zou tussen 2009 en 2014 structureel diners, kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten van politiegeld hebben betaald. Hij nam familieleden en vrienden hier mee naartoe.

Strafbaar feit

Na bestudering van het dossier is het Openbaar Ministerie (OM) van oordeel dat de 64-jarige politieman een strafbaar feit heeft gepleegd, maakte het OM dinsdag bekend. ,,Het OM wil hem daarvoor strafrechtelijk vervolgen, maar dit besluit is nog niet definitief", staat in een toelichting. De politie laat weten een oriënterend onderzoek te doen om te bepalen of politiemedewerkers interne regels hebben overtreden.

Een jaar geleden deed de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg aangifte tegen de commissaris. Smit is gedurende het strafrechtelijke onderzoek buiten functie gesteld en inmiddels ook geschorst, meldt de politie. ,,De bevindingen van het OM doen de politie weliswaar vermoeden dat de commissaris ook interne regels heeft overtreden, maar over disciplinaire vervolgstappen kan pas worden besloten als het dossier in bezit van de politie is.'' Dat is nu nog niet het geval.

Strijdbaar

De Amsterdamse politiebaas ontkent de beschuldigingen, laat hij dinsdagavond via zijn advocaat Job Knoester weten. ,,Hij is strijdbaar en ziet een eventuele strafvervolging met veel vertrouwen tegemoet'', aldus een korte verklaring.

Knoester heeft het strafdossier ontvangen en gaat dat bestuderen om in overleg met Smit onderzoekswensen te kunnen formuleren.