Nieuws/Binnenland
1366647373
Binnenland

Harbers: ’Terecht dat Schiphol vergoeding geeft aan maatschappijen na schrappen van vluchten’

Den Haag - Het is ’niet meer dan terecht’ dat Schiphol luchtvaartmaatschappijen een vergoeding geeft als vluchten te elfder ure geschrapt worden door de chaos op de luchthaven. Dat vindt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Hij stelt dat Schiphol „netjes moet omgaan” met de vliegmaatschappijen en hun passagiers, omdat ze schade lijden en tickets vaak al zijn verkocht.

De Telegraaf meldde vrijdag dat Schiphol luchtvaartmaatschappijen 350 euro gaat betalen per passagier die niet kan vertrekken door de chaos op de luchthaven. Harbers vindt het te billijken dat de luchthaven aan vliegmaatschappijen een compensatie geeft. Vakbonden zien liever dat dit geld naar beveiligingspersoneel zou vloeien. Wat de VVD-bewindsman betreft sluit het een het andere niet uit. „Het is niet of, of.”

Harbers vindt dat Schiphol „stevig aan de bak moet” om een structurele oplossing te vinden voor de problemen. „Dat betekent linksom of rechtsom ervoor zorgen dat er meer beveiligers en andere medewerkers komen.”

Door het tekort aan beveiligers staan reizigers de afgelopen week weer urenlang in de rij voordat ze naar hun vliegtuig kunnen. Dat gebeurde in de zomerperiode ook, waardoor velen hun vlucht niet haalden. Om de chaos tegen te gaan, schrapte de luchthaven veel vluchten en kregen beveiligers een zomerbonus. De bonus is nu afgelopen en veel personeel is weer afgehaakt.

„Men dacht begin september het lek boven te hebben, maar helaas blijkt het nog erger te zijn dan voor de zomer”, verzucht Harbers. Vanuit de Tweede Kamer klinkt er steeds meer kritiek op het voortduren van de ellende. Deze maand kondigde Schipholtopman Dick Benschop al aan te vertrekken.

Harbers vindt dat de luchthaven er alles aan moet doen om de herfst en de winter goed door te komen. „Ze moeten eerlijk zijn over wat ze kunnen, maar vooral ook actie ondernemen om meer personeel naar Schiphol te lokken. Ik wil boter bij de vis.”