Nieuws/Binnenland

En de winnaar is…

‘Dutch design, geweldig!’ luidde het juryrapport over de duurzame kinderwagens van Greentoms.

‘Dutch design, geweldig!’ luidde het juryrapport over de duurzame kinderwagens van Greentoms.

TMG Natives

Greentom! Dit bedrijf mag zichzelf een jaar lang winnaar van de MKB Innovatie Top 100 noemen. De leverancier van ’s werelds eerste ‘groene’ kinderwagen werd door de jury onder meer geroemd om het knappe design, de waanzinnige omzetstijging en het mooie uitgangspunt dat een kinderwagen circulair moet zijn en pas daarna te gaan ontwerpen. “Dutch design, geweldig!” aldus juryvoorzitter Ruud Koornstra. De andere ondernemers uit de Top 10 gaan niet met de winst naar huis, maar zaten er wel héél dichtbij. De top 10 laat goed zien hoe divers de innovaties dit jaar waren: van slim ondergoed tot 3d-printers voor massaproductie en van zelfstandig bewegende robots tot een platform voor studentenkamers in het buitenland.

‘Dutch design, geweldig!’ luidde het juryrapport over de duurzame kinderwagens van Greentoms.

‘Dutch design, geweldig!’ luidde het juryrapport over de duurzame kinderwagens van Greentoms.

TMG Natives

1. Greentom

Greentom is wereldwijd de eerste ontwerper en leverancier van groene kinderwagens. Alle materialen zijn duurzaam; van natuurlijke stoffen tot gerecyclede drinkflessen. De wagens zijn binnen vijf minuten in elkaar te zetten en na gebruik kunnen alle onderdelen worden hergebruikt of gerecycled. Omdat Greentom wereldwijd produceert, is de kinderwagen gemaakt van lokale bronnen en blijft de milieu-impact van verzending beperkt. “Greentom introduceert een nieuwe generatie buggy’s”, aldus oprichter Bart Bost. Een praktische, betaalbare, lichte en fraaie kinderwagen die in niets onderdoet voor de concurrentie, maar volledig circulair is ontworpen en vernieuwend is tot in de kleinste details. De jury roemde hun stevige markpositie in China, het duurzame uitgangspunt en het feit dat de ondernemer verstand heeft van kinderwagens.

2. Additive Industries

Een 3D-printer van zo’n 8 meter lang die metalen onderdelen in serieproductie kan printen op de fabrieksvloer. Wat in 2012 begon met een idee, groeide de afgelopen jaren uit tot een bètaversie die bedrijven als Airbus, GKN, United Grinding en de Kaak Groep al in gebruik namen. Vorig jaar verkochten Daan Kersten en Jonas Wintermans van Additive Industries hun eerste volwaardige metaalprinter. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van 3D-printen, juist bij metalen onderdelen. Kersten: “Metalen onderdelen die 3D zijn geprint, hebben bijvoorbeeld veel minder kwetsbare deelnaden. De techniek daadwerkelijk in de productielijnen van een bedrijf opnemen, gaat echter alleen als zo’n printer in serieproductie kan werken. Onze printer is de eerste in zijn soort die dat kan.”

3. Dutch Quinoa Group

Rens Kuijten en Thomas Huefner richtten de Dutch Quinoa groep op met als missie: een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit en een gevarieerder dieet door duurzaam geproduceerde quinoa toegankelijk te maken voor Europeanen. Hun bedrijf richt zich op de duurzame teelt, verwerking én vermarkting van Dutch Quinoa. Doordat de hele keten – van zaadje tot eindproduct – wordt beheerd, krijg je het beste van Hollandse bodem op je bordje. De volkoren quinoa wordt door het hele land geteeld, zonder chemische middelen. Een duurzamer, transparanter en nog voedzamer alternatief voor de Zuid-Amerikaanse quinoa. Wassen is niet nodig, wat gemak biedt en voor minder energieverbruik zorgt. De quinoa kan dankzij het hoge eiwitgehalte bovendien een belangrijke rol spelen in de voeding van vegetariërs en patiënten met de ziekte coeliakie (glutenintolerantie).

4. Housing Anywhere

Housing Anywhere is een online platform waar studenten makkelijk, snel en veilig een kamer kunnen vinden voor tijdens een semester of stage in het buitenland. Geheel volgens de regels van de deeleconomie kunnen buitenlandse studenten veilig hun kamer onderverhuren aan inkomende studenten. De startup begon klein, maar het aanbod is inmiddels enorm. Inmiddels worden ruim 90.000 woningen in 500 steden in 118 landen aangeboden. Uniek is de ‘niet goed, geld terug’- garantie waarmee een student binnen 48 uur zijn geld terug kan vragen, om oplichters geen kans van slagen te geven. “Zo kun je heel gemakkelijk vanuit je studentenhuis in Amsterdam een studentenkamer voor een halfjaar in Mexico boeken,” aldus oprichter Niels van Deuren.

5. Retourplaza

Artikelen uit webwinkels die retour worden gestuurd, kunnen meestal weer als nieuw worden verkocht. Maar als dat niet het geval is, door beschadigingen aan product of verpakking, betekent dat veel extra werk voor de webwinkeleigenaar. Retourplaza ontwikkelde een softwaresysteem dat per artikel (in plaats van bulk) de waarde en prijs van retour bepaalt, waarna het opnieuw wordt aangeboden. Per artikel zie je een beschrijving, foto en prijs, wat de consument het vertrouwen geeft dat datgene wat hij op Retourplaza.nl bestelt ook daadwerkelijk in die staat wordt ontvangen. De innovatie is dus kostenbesparend en het voorkomt verspilling. “Ons bedrijf brengt vernieuwing, verbetering en creativiteit in de logistiek en E-commerce”, aldus oprichter Jan Minnee.

6. LifeSense Group

LifeSense Group, opgericht op de High Tech Campus in Eindhoven en met een kantoor in Tokyo, ontwikkelt Carin Wear: slim ondergoed dat bestaat uit absorberend ondergoed met een sensor, speciaal ontworpen voor vrouwen met urineverlies. Een probleem waar weinig over wordt gepraat, terwijl 1 op de 3 vrouwen na een zwangerschap er langdurig last van heeft. Carin meet wanneer en tijdens welke activiteiten je urine verliest, terwijl je met de app eenvoudig je bekkenbodemspieren kunt trainen om genezing te bespoedigen. Bovendien vervangt het wasbare, absorberende en sneldrogende materiaal inlegkruisjes of maandverband.

7. Halter CNC Automation

Niet eerder slaagde een fabrikant erin om een volledig standaard systeem te ontwikkelen die op elke computergestuurde machine toepasbaar is zonder kennis van robots. Het resultaat is een laagdrempelig systeem waarmee ook MKB-metaalbewerkingsbedrijven die relatief kleine series produceren, internationaal concurrerend kunnen produceren. De CNC Robot is snel geïnstalleerd en eenvoudig te bedienen en men kan eenvoudig een nieuwe serie klaarzetten terwijl de robot doorwerkt. Dure ontwikkelingstrajecten op maatwerk worden hiermee overbodig, het systeem is ‘plug and play’. De HALTER LoadAssistant is inmiddels al in 100 fabrieken in 15 landen succesvol geïnstalleerd.

8. Boon Foodconcepts

Onder het motto ‘Wij maken er geen potje van’ wil de startup Boon Foodconcepts ons de oer-Hollandse boon laten herontdekken. Bonen zijn lekker, makkelijk te bereiden, gezond en een prima alternatief voor dierlijke eiwitten. Vleesproductie drukt immers zwaar op het milieu. Volgens oprichter Michael Luesink is er maar een manier om verduurzaming op de kaart te krijgen: “Het moet gewoon de lekkerste keuze worden.” Boon Foodconcepts werkt met boeren uit de buurt, topkoks en food-designers. Ze ontwikkelen nieuwe teelsystemen voor een betere kwaliteit boon en nieuwe producttechnologieën voor een betere smaak. Van kelderkast naar koelkast, is hun motto. Hun ambitie: Nederland verleiden om meer plantaardig te eten én uitgroeien tot innovatiefste bonenproducent ter wereld.

9. Accerion Unconstrained Robotics

De wereldwijde bevolkingsgroei zorgt voor een grotere behoefte aan voedsel en producten. De industrie heeft zodoende een sterke behoefte aan mobiele robots die vrij hun weg kunnen vinden en dus niet gelimiteerd zijn aan rijden op vooraf gedefinieerde paden, zoals door middel van magneetjes in de vloer, radiobakens, reflectoren, of andere vormen van infrastructuur. Accerion ontwikkelde een uniek systeem die nauwkeurige navigatie zonder infrastructuur mogelijk maakt. De technologie van Accerion stelt robots dus ook in staat om zonder GPS hun weg te vinden. Jan Willem Lamers: “Zo maken wij robots klaar voor de toekomst. Binnenkort start Accerion met pilotprojecten voor twee top 20-automatiseerders uit de VS.”

10. GoodFuels

GoodFuels is leverancier van duurzame biobrandstoffen voor transportsegmenten die weinig tot geen alternatieven hebben om hun CO2- footprint te verlagen. Denk hierbij aan de scheepvaart, het spoorvervoer en zwaar wegtransport. Voor deze sectoren is de overgang naar duurzame energievormen zoals elektrisch rijden of waterstof te groot. Oprichter Dirk Kronemeijer: “Onze duurzame stookolie is uniek in de wereld omdat deze betaalbaar is, voor 90% CO2-besparing zorgt en zonder motoraanpassing is te gebruiken. Bovendien wordt de biobrandstof gemaakt van afval, zoals afgewerkt frituurvet of resten uit de papier- en pulpindustrie. De grondstoffen concurreren hierdoor niet met voedselproductie en stimuleren geen ontbossing.” De synthetische diesel is zeer schoon (geur- en kleurloos) voor de motor en kan bij stilstand zonder problemen lange tijd in de motor worden gelaten.

Jeroen Willemsen: van winnaar naar lid van expertpanel Top 100