Nieuws/Nieuws

’Rutte’s oproep over lonen doet pijn’

Door Ertan Basekin en Martin Visser

Michael van Straalen, voorman van MKB-Nederland.

Michael van Straalen, voorman van MKB-Nederland.

Serge Ligtenberg

DEN HAAG - MKB-Nederland is niet te spreken over de oproep van premier Mark Rutte om de lonen te verhogen.

Michael van Straalen, voorman van MKB-Nederland.

Michael van Straalen, voorman van MKB-Nederland.

Serge Ligtenberg

,,Wij weten als geen ander hoe hard het mkb heeft gezwoegd om het hoofd boven water te houden de afgelopen jaren”, zegt voorzitter Michaël van Straalen. ,,Ik vind het daarom een ongenuanceerde oproep dat de lonen omhoog kunnen. Dat vind ik echt niet kunnen, want dat verschilt per sector en bedrijf.”

Volgens Van Straalen voelen veel ondernemers zich getergd door opmerkingen dat de lonen omhoog moeten. De werkgeversvoorman benadrukt dat mkb’ers er alles aan gedaan hebben om tijdens de crisis iedereen aan het werk te houden.

,,In sommige gevallen gingen ze met niets naar huis. Als je dan steeds moet horen dat de winsten overal tegen de plinten klotsen, terwijl dat voor jou als ondernemer niet geldt, dan zijn die opmerkingen pijnlijk.”

Van Straalen erkent dat het economisch beter gaat en dat er daardoor meer ruimte ontstaat bij ondernemingen. ,,Mensen moeten kunnen delen in de economische groei. Dat vinden wij belangrijk. Het kan niet zo zijn dat mkb-ondernemers nodeloos op de knip blijven zitten, ook als het gaat om loonsverhoging.”

Van Straalen zegt dat ondernemers die er goed voorstaan al investeren, lonen verhogen en nieuwe mensen aannemen. ,,Dat is precies wat er gebeurt op dit moment.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten dat in sectoren waar het kan de lonen zeker omhooggaan. Voorzitter Hans de Boer merkt daar wel bij op dat de ene sector meer kan hebben dan de andere.