Nieuws/Binnenland
1366766474
Binnenland

Ouderenbond: hier al eerder voor gewaarschuwd

Minister Ollongren past procedure tellen briefstemmen aan na problemen

Demissionair minister Kajsa Ollongren bezoekt een stemlokaal in kerkgebouw De Duif in Amsterdam.

Demissionair minister Kajsa Ollongren bezoekt een stemlokaal in kerkgebouw De Duif in Amsterdam.

DEN HAAG - Demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) past de procedure van het briefstemmen aan nadat er problemen ontstonden. De bewindsvrouw wil gemeenten de ruimte geven om verkeerd ingestuurde briefstemmen alsnog mee te tellen. Die stemmen zijn ’terzijde gelegd’. „Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen de instructies niet goed lezen en dit verkeerd doen”, zegt de bewindsvrouw bij WNL.

Demissionair minister Kajsa Ollongren bezoekt een stemlokaal in kerkgebouw De Duif in Amsterdam.

Demissionair minister Kajsa Ollongren bezoekt een stemlokaal in kerkgebouw De Duif in Amsterdam.

Uit een brief aan de Tweede Kamer blijkt dat de procedure plots op de schop gaat. „Meer concreet heb ik gevraagd of er ruimte gegeven kan worden aan de briefstembureaus om de briefstembiljet-envelop te openen om te bezien of daar een stempluspas in zit”, schrijft de bewindsvrouw.

Op die manier kunnen 70-plussers die per ongeluk formulieren in dezelfde envelop hebben gedaan alsnog stemmen, waar die inzendingen aanvankelijk niet mee zouden tellen. Ze mochten ook niet worden geopend omdat een stem geheim moet blijven. „Zowel de Raad van State als de Kiesraad hebben mij gisteravond laten weten ruimte te zien voor deze procedurele werkwijze.”

Ollongren zal de gemeenten de nieuwe instructie overbrengen. „Ik informeer de gemeenten vandaag voor het middaguur zodat de leden van de briefstemstembureaus kunnen worden geïnformeerd en vervolgens uiterlijk woensdag 17 maart deze werkwijze kunnen toepassen.” Maandag adviseerde Ollongren verkeerde inzendingen ’terzijde’ te leggen. Die kunnen door de aanpassing dus in principe alsnog worden omgezet in een geldige stem.

„Gelukkig heeft de minister naar ons geluisterd”, aldus een woordvoerder van ouderenbond ANBO. „Het is wel een beetje laat. De minister heeft geprobeerd het klein te houden. Maar dat het mis zou gaan, was iets wat je van verre aan zag komen. We hebben de minister al veel eerder aangegeven dat deze procedure te ingewikkeld was.”

Ongeldig

Uit de eerste telling van de gemeente Bernheze (Noord-Brabant) blijkt dat zo’n 8,5 procent van de ingediende poststemmen ongeldig is. Doorgaans is zo’n 0,3 procent van de stemmen ongeldig. Vergelijkbare problemen werden gemeld in Súdwest Fryslân, Gouda en Enschede.

In een reactie zegt Ollongren dat ze zich ’onvoldoende heeft gerealiseerd’ welke verwarring er allemaal bij ouderen kon ontstaan over het briefstemmen. „We waren er vanuit gegaan dat het stemgeheim vrij logisch is”, zegt Ollongren dinsdag. „Maar in een aantal gevallen hebben mensen het toch niet zo begrepen.”

Dinsdag gaat het openen van de stembrieven in het land gestaag door. De gemeente Midden-Groningen laat vanuit Hoogezand weten dat van de 1735 briefstemmen die ontvangen zijn er 7,4% ongeldig bleken, rekent een zegsman rond 09.30 uur voor. In de loop van de dag worden er meer eerste tellingen uit gemeenten verwacht.

Demissionair minister Ollongren heeft het briefstemmen onnodig chaotisch gemaakt, zegt parlementair verslaggever Valentijn Bartels in verkiezingspodcast De Stembus:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo